Bog nije lutrija

Bog nije slučajno dobar

Ima patnje na svijetu. Ima velikih zala. Događaju se brojne nesreće.
Ne silaze s ekrana naših televizora prizori stradavanja nevinih. Stojimo pred problemom zla i patnje u svijetu. Želimo odgovor. Ne nalazimo ga. Nije lako naći pravi i istinski odgovor. Ni vjernik nema odgovora. I vjernik je čovjek u traženju. Ni Isus ne daje odgovor. Ali daje smjernice, pokazuje put. To je on sam. I Isus prolazi kroz dramu, tragediju, nepravdu koja se njemu događa. Zapada u tamu, noć potpune napuštenosti. Međutim, ostaje predan Ocu.

Ne znam odgovor zašto zlo i patnja, zašto nevini trpe, odakle sve to. Ali znam da je Bog dobar. Znam da je Otac. Vjerujem da me voli. Vjerujem da voli svakog čovjeka. Vjerujem da mu je stalo do dobra svakog čovjeka. Ne razumijem sve. Zato vjerujem.

Često se molimo Bogu. Imamo stotine pitanja i stotine nakana. Trebamo Božju pomoć. Trebamo njegovo svjetlo, snagu. Palimo svijeće i upravljamo molbe. Čovjek koji iskreno moli uvijek dobije. Vrlo često je to unutarnje svjetlo u nekoj potrebi ili pred nekim problemom. Katkada je to utjeha. Ili se osjetimo smirenim.

Međutim, isto tako mnogo puta vjernik osjeti da je njegova molba zaista našla odjeka u Božjem srcu. Mnogi osjete da je sve krenulo nabolje i da samo Bogu mogu zahvaliti za neku konkretnu pomoć.

Nerijetko ipak vjernici osjećaju i stanovite frustracije. Kao da ih Bog ne čuje. Ili moraju na to dugo čekati. A one koji svjedoče da su primili neku milost, promatraju kao ljude koji su dobili bogat lutrijski dobitak jer su kupili pravu srećku.

I, na izvjestan način, ulazi u naše srce shvaćanje da Bog djeluje samo katkada, da je lutrija izmoliti njegovu pomoć i snagu, da on doduše može sve, ali to čini po nekim čudnim načinima svojeg htijenja. Dakle, kao da Bog može sve, ali ne čini to uvijek. Osjećam da se tu krije opasnost s obzirom na našu sliku o Bogu. Naime, čvrsto vjerujem da Bog nije samo povremeno dobar, da ne uslišava naše molitve samo kad mu se to svidi. Vjerujem da se njemu uvijek sviđa čuti i uslišati naše molitve. I vjerujem da je Bog uvijek dobar.

Bog nije kao lutrija. On ne želi usrećiti samo neke, a i njih rijetko. On je dobar za svakoga i želi, ostanimo pri toj slici, biti pun pogodak sreće i mira za svakoga i to u svakom času. Traži ipak od nas da mu vjerujemo, da imamo povjerenja u takvu njegovu ljubav i dobrotu. Bog nije danas dobar, a sutra više ne. On je nepromjenjiv u svojoj dobroti i njegovo srce nije podvrgnuto hirovima dobrog ili lošeg raspoloženja.

Kada bismo dublje vjerovali u tog Boga dobrote i ljubavi, osjetili bismo blagoslov i snagu njegove prisutnosti. Ne bismo mjerili njegovu ljubav prema svojim mjerilima, već bismo se prepustili njegovu vodstvu. On sigurno uvijek čuje molitve svojih vjernika, ali ih uslišava na svoj božanski način, još bolje i savršenije nego što to mi možemo domisliti.

fra Zvjezdan Linić

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: