03. NKG – PROPOVIJEDI – AB

III. TJEDAN KROZ GODINU – NEDJELJA
03. NKG  – TREĆA NEDJELJA KROZ GODINU

NEDJELJNE PROPOVIJEDI

ČITANJA:
1Sam 3,3b-10.19; Ps 40,2.4ab.7-10; 1Kor 6,13c-15a.17-20; Iv 1,35-42

Danas bismo mogli olako pomisliti da se svećenik zabunio i pročitao nam jedan od evanđeoskih ulomaka koje nam Sveta Crkva predlaže u Došašću. No, braćo i sestre, to nije nikakava omaška ili samovolja svećenika već samo izvršavanje zadaće u Svetoj Crkvi, uostalom, kao i svake druge nedjelje.
Danas imamo pred nama Ninivu, veoma pogansku, koja prihvaća Božju Riječ i obraća se i imamo Kristov poziv ispunilo se vrijeme, približilo se kraljestvo nebesko, te,obratite se i vjerujte evanđelju. Što ovo znači danas nama ovdje i sada okupljenima?! Ispunilo se vrijeme znači da je ono vrijeme koje je tisućljećima isčekivano i po prorocima i Božjim slugama pripremano došlo. Osim ovoga koje je došlo drugoga nema, nema drugoga svijetla i drugoga spasenja; vrijeme je isteklo. I upravo kao što su ninivljani spremno i trenutačno prihvatili prorokov poziv tako i svaki od nas mora prihvatiti Kristov poziv i poći za njim, upravo kao i pozvani apostoli u Evanđelju.
Mi smo rođeni, baš u ovom zadnjem vremenu, u tom konačnom ispunjenom vremenu. U ovom ispunjenom vremenu naše kratko i sitno bivovanje mora zaslužiti vječnost samo prihvaćanjem Kristove Vesele Vijesti. Ako prokockamo ovaj trenutak, prokockali smo svu našu vječnost. Obraćenje u biblijskom smislu znači promijeniti način mišljenja i prihvaćanja, promijeniti dojučerašnji pogled unaprijed i sve one planove koje smo prije stvorili i imali. Jedino što vrijedi je vjerovati Evanđelju, upravo onako kako su ninivljani spremno prihvatili riječ proroka i obratili se – preokrenuli svoj život potpuno po prorokovoj riječi.


Sve je ovo samo puka teorija, ako mi ne želimo, zapravo, ja, prihvatiti u isti mah Kristov veoma strogi poziv. Ako se vrijeme ispunilo što čekam; poziv sam primio i moram se odazvati, jer On mi kaže da drugoga vremena neće, niti može biti.Otac Jacques Loew (Liu) je zabilježio: U dvadesetpetoj godini još sam bio nevjerik, ali sam počeo tražiti Boga. Obolio sam odjedamput, pa sam morao provesti u jednoj švicarskoj bolnici prilično vremena. Tu je bila jedna lijepa i dobra bolničarka protestantkinja, koja me je i primila u bolnicu. Uživala je bolesnicima dijeliti svoje čokoladice i kolačiće. Za svaki zajutrak ili objed ili pak užinu, ona je na jednom pladnju nosila svoje kolače, ali se jasno vidjela maramica ispod slatkoga, koju je ona sama svojim rukama u slobodnom bolničarskom vremenu navezla. Na ubrusu je bilo lijepo izvezeno –Bog je ljubav! Meni nevjeriniku je to bilo i smiješno i zabavno, ali me i prilično pogodilo: tako lijepe ovozemaljske stvari su na pladnju, a sam pladanj svjedoči Božju ljubav. Sada se tako lijepo sjećam da je u mene svaki dan pomalo ulazila ova misao da je Bog, ljubav dok sam uživao u lijepim slatkišima naše bolničarke. U životu sam zaboravio tolike i tolike stvari, ali ono malo riječi što je ušlo u mene tada nevjernika, nikada više nisam zaboravio, tako da i danas jednako osjećam da ne postoji druga istina na ovome svijetu, tako da postoji samo jedan zaključak da je Bog ljubav, da Bog postoji, da nas Bog voli i ljubi, i to je sve…
Poslije ovoga možemo samo nadodati još jednu životom potvrđenu misao Svete Terezije od Djeteta Isusa: Shvatila sam da Ljubav obuhvaća sva zvanja i pozive, da obuhvaća sva vremena i sva mjesta; ili bolje reći u jednoj riječi – ljubav je vječna. Zatoje zaključila: Ja ću u Crkvi biti ljubav. Zar ovo, brate i sestro, nije poziv za mene i tebe – Bog postoji, Bog nas ljubi, i sve je u ovome. Zar ćemo čekati da nas još netko, kada bude kasno, opominje i govori da je naše vrijeme isteklo i da se trebamo vratiti pravome putu. Sami to učinimo jer smo primili poziv i ne odlažimo odziv.
Rabin Eliezer je preporučavao svojim učenicima:
– Činite pokoru i obratite se Gospodinu Bogu našemu!
– Pitaju ga:
– Učitelju, kada se moramo obratiti, kada moramo početi činiti pokoru?
– Barem jedan dan prije smrti! – odgovarao im je.
I oni su ostali ustrajni:
– Kako može čovjek poznavati dan svoje vlastite smrti?
Zaključio je učitelj:
Onda činite pokoru svaki dan, da biste i sutra mogli umrijeti!(PrispodobeI,149)
Evo, čuli smo razmišljanje na današnju misnu poruku. Ostaje nam samo onaj jedan dio, a to je ovo s Božjom pomoću i blagoslovom provoditi svaki dan u život. Čuli smo od Jone da se to može, čuli smo od Isusovih sljedbenika koji su imali velikih poteškoća u vjeri, da se može, a na koncu nam je najpreče vjerovati Njemu, jer nam On kaže da se ispunilo vrijeme, i da je On zato i došao da pozove mene i tebe; ne samo radi poziva, već da nas povede vječnim putem, kako danas veli pripjevni psalam – pokaži man Gospodine svoje putove, povedi nas svojim stazama, istinom nas svojom vodi i pouči nas, jer mi vjerujemo i prihvaćamo da si ti naš Bog i Spasitelj. Zato Gospodine daj da te u ovom vremenu prepoznamo i budemo samo Tvoji s Tobom!

Isus poziva na obraćenje i daje opraštanje

Božanski veliki grad – dan hoda – Niniva se obratio Bogu na poziv nezadovoljnoga proroka Jone… mrzovoljnoga župnika ili kapelana… Kako bi se tek obratio da je Bog poslao “pravoga” proroka?!

fra Franjo Mabić

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: