Sv Misa

Sv Misa

Puno puta dođemo tako rastrešeni na Svetu Misu. Ponekada je samo zanimljivo gledati kako ulazimo u crkvu, kako se na brzinu prekrižimo, pokleknemo, zauzimamo svoje mjesto i čekamo da Sveta Misa započne. U većini slučejeva dolazimo i u zadnji čas u crkvu i nemamo nimalo vremena (ponekad je to manje i od pet minuta!) da malo saberemo svoje misli pred Svetu Misu kako bi si posvjestili da smo pozvani na svadbenu gozbu Jaganjčevu te da ćemo za koji trenutak preko darova kruha i vina gledati samoga Gospodina koji je u Crkvi trajno prisutan upravo preko tih prilika kruha i vina.
Svaki od nas sabranih u crkvi vrši svoju službu. I jedna služba ne može vršiti svoju službu ukoliko nije usmjerena najprije prema samome Gospodinu, a onda i prema drugima koji su također došli slaviti Svetu Misu. Na Svetoj Misi nam se nikuda ne žuri. I rastrešenost u njoj nema mjesta. Preko Svete Mise, preko euharistijske službe, susrećemo se sa samim nebom koje u tom trenutku silazi na zemlju i svjedoči nam koliko je ovo vrijeme koje živimo na zemlji toliko kratko i da smo sve pozvani vršiti samo Gospodinu na slavu. Ne sebi. Ne drugome. Samo i jedino Gospodinu. A koliko toga samo kroz tjedan učinimo da mi budemo slavni, da mi budemo na prvome mjestu… I onda nam stvari same po sebi jednostavno propadaju jer nisu usmjerene prema Gospodinu, nemamo za cilj proslavu Njega, nego proslavu svoje osobe.
Euharistija nas na najbolji način uči da budemo cijelim svojim bićem usmjerni prema Gospodinu, a onda i prema bližnjemu! Zamolimo Gospodina da danas otvori oči naše vjere kako bi trajno bili zagledani samo u Gospodinovu slavu!

vlč. Tomislav Hačko

Oglasi