ISUSOVA MOLITVA (MOLITVA SRCA) – LIJEK ZA NAŠ NEMIR I NERVOZU

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_32207810_10215115832279892_5540831991676534784_n.jpgISUSOVA MOLITVA (MOLITVA SRCA) – LIJEK ZA NAŠ NEMIR I NERVOZU

«Izgovarajući Isusovu molitvu (molitvu srca), nebitno je jeste li monah ili pijanac, bitno je da ste uporni, odlučni, pozorni, ponizni, dobrohotni, iskreni i skoncentrirani.»
O. Artemij Vladimirov

Kršćani koji misle da je najbolji način da odmore umornu dušu sjesti pred televizor su za žaljenje. Gledanje TV nije loša stvar, ali je mrtva stvar. Možete provesti s takvim stvarima čitav život, ali nećete doći do mira. Ako želimo smiriti misli i olakšati srce, pokušajmo zazivati ime Gospoda Isusa Krista, bez straha i s jednom namjerom: skrenuti mu pažnju na sebe i pokajati se zbog svojih grijeha.

Stajati pred Bogom da bismo očistili srce i posvetili svoj životni prostor zazivajući Njegovo ime – to nek vam bude cilj. Mi ne znamo kako Bog čisti naše srce po zazivanju Njegova imena, ali vjerujemo da to čini na nadnaravan način. Izgovarajući Isusovu molitvu (molitvu srca), nebitno je jeste li monah ili pijanac, bitno je da ste uporni, odlučni, pozorni, ponizni, dobrohotni, iskreni i skoncentrirani.

Pokušajte otići u šetnju na deset minuta i zazivati Njegovo čudesno ime i osjetit ćete duhovnu korist. Započnite na jednostavan, skroman način: “O Gospode Isuse Kriste, smiluj se meni grešniku!” Ili: “Gospode Isuse Kriste, pomiluj mene grešnika!”. Možda ćete to činiti pomalo mehanički, znajući da je ta tradicija posvećena generacijama svetih, ali dok hodate i molite, pokušajte ne misliti na ništa drugo. Jednostavno hodajte u prisutnosti Božjoj.

U tih 10 minuta vidjet ćete da vam je raštrkani um pomalo smiren, da je nemirni i bučni trg vaših misli postao lagan, jasan i sređen i da vam je srce počelo samo od sebe nekako moliti. Molite, dišite i govorite Bogu. Ne ponavljate jednostavno isprazne riječi. Što to znači imati svoju misao, svoj um u svom srcu, spustiti se u srce? Znači imati kontrolu nad svojim osjetima i osjećajima. Ne puštajte napadače u srce, već pazite na srce svojim umom, mislima, kako biste imali pod kontrolom sve što se u srcu događa. Da imamo svoje misli u svom srcu je točno ono što nam Gospod kaže u zapovijedi: “Kada moliš, uđi u svoju sobu i zatvori za sobom vrata, i pomoli se Ocu svom u tajnosti….”

Što znači zatvoriti vrata? Znači izbaciti sve slike i osjećaje koncentracijom uma i volje. Kada se molimo ne popuštajmo osjećajima požude, ne otvarajmo srce zmiji nemira i nervoze. Trebamo se jednostavno isprazniti od svega što je neudobno i neugodno. Imati svoj um u svom srcu znači vladati prostorom svoga srca. Jer to je i tu je carstvo Boga svemogućega i ništa drugo.

Ako napredujemo u ovoj poniznoj molitvi, počet ćemo razumijeti koliko je ova zapovijed važna i cjelovita i dovoljna. Srce će vam se ispuniti duhovnom toplinom koje će obuhvatiti sve vaše osjećaje. Shvatit ćete što znači pozorna i svjesna molitva i da vam je srce stvoreno da moli, da neprestano moli. Neprestana molitva nije neprekidno ponavljanje ovih ili onih riječi ili fraza. Sveti Oci govore da se radi o osjećaju srca. Kao što gledate predmete ovoga svijeta otvorenim očima, tako i vaše srce, ugrijano molitvom, će moći gledati stvarnosti duhovnoga svijeta. I to neće biti zbog vaše pobožnosti, nego iz Božje blagodati, po Njegovoj milosti. Neprestana molitva možda nema konkretnih riječi, ali hodat ćete (i spavati) neprestano u prisutnosti Božjoj.

Protoprezbiter Artemij Vladimirov
”Put u Emmaus” Magazin

Izvor: www.krizevacka-eparhija.com

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: