Smije li na pričest onaj koji lažno optužuje?

son-of-godSmije li na pričest onaj koji lažno optužuje?
Moje pitanje je vezano za knjigu koja se zove »Knjiga istine«, odnosno više za one koji se smatraju sljedbenicima nauka te knjige. S obzirom na to da se u knjizi širi nauk po kojem je sadašnji poglavar Katoličke Crkve papa Franjo zapravo Antikrist, odnosno onaj koji ima uništiti Crkvu koju je Krist utemeljio, zanima me smiju li, mogu li ljudi koji čitaju tu knjigu i slijede njezine ideje primiti pričest na misi? Jesu li svojim uvjerenjem po kojem je papa Franjo zapravo Antikrist ušli u područje šizme (shizme – odjeljenja), odnosno u područje hereze (krivovjerja), te je samim time njihov pristup pričesti upitan?

Naime, neki sljedbenici tih ideja su katolici koji redovito pohađaju svetu misu i idu na pričest pa mislim da bi bilo korisno u tom smislu upozoriti i svećenstvo, a osobito župnike, na opasnost toga učenja za vjerski život njihovih župljana s obzirom na to da taj nauk nije službeno odobren i da se biskup Uzinić vrlo negativno izrazio o samoj knjizi.

Čitatelj Damir

Crkva se kroz cijelu svoju povijest suočavala s lažnim proroštvima i raznim prorocima i proročicama koji su izmišljali, fabulirali i sebi umišljali da su u dodiru s božanskim, a neki da im se izravno obraća sam Bog, Isus, Majka Božja ili neki od proroka. Svi takvi samozvani proroci tvrdili su da imaju neku posebnu poruku, ali ipak na kraju sami sebe raskrinkaju, no prava je šteta što i neki vjernici – ponajprije zbog osobne nesigurnosti i nesnalaženja, ali moguće i zbog svoje oholosti i umišljenosti – počinju prihvaćati njihovo lažno, neprihvatljivo, zbunjujuće učenje. Umjesto da se oslone na katolički nauk, umjesto da se savjetuju sa svojim župnikom ili drugim dušobrižnikom, »istinu« traže s tim »prorocima«, pa često i iz neznanja mogu i sami upasti u krivovjerje. Čudno je i neprimjereno da je i nekim vjernicima danas prihvatljivo ružno govoriti o papi Franji. Pritom se neki širitelji neistina pozivaju na Malahijino proroštvo, koje tumače kako njima odgovara. O Malahijinu proroštvu Glas Koncila je pisao i u godini izbora pape Franje (vidjeti GK 12/2013). Istodobno dok se u katoličkim redovima pobuđuju i šire sumnjičenja, neki – za koje to ne bismo ni očekivali – o papi Franji pišu u vrlo pozitivnom svjetlu.

No u kontekstu Vašega pitanja važno je reći kako odavno o papama i njihovim imenima, kao i o završetku svijeta, postoje razne legende i priče koje nemaju veze s vjerom ili pravovjerjem. Jedna od njih je i ona koja govori o tome da će se posljednji rimski biskup (papa) zvati »Petar Rimski«. Nakon njega bi trebao uslijediti Sudnji dan, a to se proroštvo pripisuje Ircu sv. Malahiji (rođen je 1094., a umro 1148.), po kojemu se i zove »Malahijino proročanstvo«. Malahija je bio nadbiskup Armagha i jedan je od najvećih reformatora Crkve u Irskoj, a oko njega su se ispreplele razne legende, pa tako i ona da je mogao proricati budućnost i predviđati buduće događaje, među kojima i svoju smrt 2. studenoga 1148. Svetim je proglašen samo 42 godine nakon smrti. I tako su iznikla »Malahijina proroštva«, koja su zapravo tobožnje istine te nemaju veze s pravom istinom o papama i njihovim imenima. Smatra se da je ta proroštva sastavio zapravo Arnoldo Wion, benediktinac, zloupotrijebivši ime toga irskoga svetca.

Kao što je sada čak i redovničko ime zloupotrijebila navodna redovnica koja to nije – samoprozvana »Marija od milosrđa«, Irkinja. Na njezine je laži u takozvanoj »Knjizi istine« reagirala Dublinska nadbiskupija i nadbiskup Diarmuid Martin, koji su objavili priopćenje zbog tih njezinih lažnih »viđenja i proročanstava« 15. travnja 2014. Priopćenje je nadbiskupija objavila da bi vjernicima odgovorila na njihov zahtjev za pojašnjenje o »autentičnosti tobožnjih viđenja i poruka koje je primila osoba koja samu sebe naziva ‘Marija od Božjega milosrđa’ i koja možda živi u Dublinskoj nadbiskupiji«. »Nadbiskup Diarmuid Martin želi izjaviti da te poruke i navodna viđenja nemaju crkveno dopuštenje i mnogi tekstovi u proturječju su s katoličkom teologijom. Te poruke ne smiju se promicati ni upotrebljavati u udruženjima Katoličke Crkve.« Toliko o »Knjizi istine« i njezinoj vjerodostojnosti piše dublinski nadbiskup.

No kako su na ta lažna učenja i »proroštva« nasjeli i neki vjernici u Hrvatskoj, da bi razjasnio stvar i upozorio na pogubnost širenja toga pogrješnoga nauka, na svom je profilu na Facebooku reagirao dubrovački biskup Mate Uzinić, koji je jasno upozorio da su se svi oni sami isključili iz crkvenoga zajedništva: »Poštovani prijatelji, kad sam svojevremeno ustvrdio da će se i papi Franji Cvjetnica sa svojim ‘Hosana’ pretvoriti u Veliki petak sa svojim ‘raspni’, nisam ni slutio da će taj ‘raspni’ dolaziti od onih koji se predstavljaju kao dobri i pobožni katolici, a upravo to se događa po onima koji su povjerovali u laži tzv. Knjige istine, koja nije ništa drugo doli laž kojom otac laži, Sotona, želi zavesti i zavodi vjernike i učiniti ih sredstvima svog zavođenja. Prije samo nekoliko tjedana slušali smo u nedjeljnoj liturgiji Gospodina kako nam govori: ‘Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: Ja sam i: Vrijeme se približilo! Ne idite za njima.’ (Lk 21, 8). Molit ću se za sve one koji su se dali zavesti, a neki od njih su postali i zavoditelji, da se vrate u crkveno zajedništvo iz kojeg su se sami isključili (usp. kan. 1364, § 1), a tim i Istini koju papa Franjo navješćuje i svjedoči, kao što su je navješćivali i svjedočili njegovi prethodnici.« Svi oni koji su nasjeli na te tvrdnje »Knjige istine« i počeli ih uvažavati, a možda i širiti, morali bi se ispovjediti, priznati svoj grijeh, za njega se pokajati i izvršiti pokoru, jer u protivnom ne smiju na pričest.

Izvor: Glas Koncila 43 (2157) | 25.10.2015.

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: