Prokleta njiva

Prokleta njivaProkleta njiva –
Seljak pripovijeda kako je zbog starosti svoje imanje podijelio svojoj djeci. Sinu je ostavio seosko imanje i njive, a kći je dobila nešto drugo. No ona time nije bila zadovoljna, htjela je jednu njivu. Otac i brat htjedoše joj razjasniti kako njoj njiva nije potrebna jer ne živi na selu, a bratu je ta njiva veoma važna.
Kći bijesno odgovori:
– Ne, želim imati tu njivu i ako je ne dobijem, onda ću je prokleti!
Oca i sina to prokletstvo nije posebno dirnulo. Mislili su u sebi: „Samo ti proklinji koliko hoćeš, mi ćemo njivu dobro gnojiti i obrađivati, uzet ćemo najbolje sjemenje i tad će već nešto izrasti.“ Ali na njivi ništa nije izraslo, osim korova. Otac i sin nisu odustajali i rekoše:
– Sljedeće će godine sigurno nešto izrasti, ta vrijeme liječi sve rane!
No ni druge godine ne bijaše ljetine. Tada odlučiše:
– Ove ćemo godine poduzeti sve moguće pa mora nešto izrasti, ta i na okolnim njivama nešto raste!
I treće godine žetva bijaše slaba. Puno su novca uložili u tu njivu, ali uzaludno. Njivu su stoga željeli ostaviti neobrađenu. Jedna je gospođa čula za ovaj slučaj i otišla seljaku rekavši:
– Imam blagoslovljenu, egzorciziranu vodu koja ima moć otkloniti sve štetno i negativno, po toj vodi djeluje egzorcizam kojim je blagoslovljena.
Potom su otac i sin kantu blagoslovljene vode poprskali po njivi moleći: Gospodine Bože, snagom koja djeluje u blagoslovljenoj vodi Ti možeš učiniti da svako zlo, sva prokletstva i proklinjanja nestanu s naše njive! Onda su četvrti put posijali njivu i imali najbolju žetvu u cijeloj okolici. Tako je blagoslovljena voda zajedno s pouzdanom molitvom učinila da nestanu sva prokletstva. Njima je tek sada normalno rađala
Fra Petar Ljubičić

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: