0606 – Sveti Norbert

Sveti Norbert
Sveti Norbert

Sveti Norbert – 06. lipanj

Nekako u sjeni dva velika osnivača prosjačkih redova, svetog Franje i svetog Dominika, nailazimo na ime Norberta, čiji spomendan danas slavimo. Rođen negdje oko 1080. godine u današnjoj Njemačkoj, Norbert je, slično kao i Franjo, živio lagodnim životom, i to u dvoru gdje je uživao u svim blagodatima koje mu je plemićko porijeklo omogućavalo, ali ga je jedan događaj potresao i naveo na promjenu. Naime, dok je jahao na konju, doživio je sličnu sudbinu svetoga Pavla, pa je i Norbert ponovio apostolove riječi „Bože, što mi je činiti?“. U srcu je čuo odgovorObrati se od zla i čini dobro. Traži mir i idi za njim.“
Tako se Norbert vratio u svoj rodni grad i, nakon što se zaredio za svećenika, podijelio je siromasima svu svoju imovinu i krenuo put Rima kako bi zamolio papu dopuštenje za propovijedanje. Onda, kao i Dominik, Norbert je putovao bos i sličeći više prosjaku, prošao Europom šireći Radosnu vijest.
Godine 1121. Norbert je utemeljio drevni red, koji se, međutim, posvetio također i evangelizaciji ‘ad extra’, nagovještavajući tako pojavu tkz. prosjačkih redova po uzoru na život prvih apostola, a zvali su se premostratensi. U zajednici koju je Norbert osnovao bilježimo i prvi dokaz laičke povezanosti s redovničkom zajednicom. To se dogodilo kada se jedan grof, Theobald, htio pridružiti Norbertu ali je svetac primijetio da bi bilo prikladnije da se grof oženi i posveti svjetovnim stvarima. No Norbert ga nije skroz odbacio, već ga je zavjetovao da živi po nekim posebnim pravilima i pobožnostima, i dodijelio mu skapular kao znak pripadnosti njegovoj zajednici.
Zanimljivo je također da je sveti Norbert prvotno pokopan u Magdeburgu u Njemačkoj, gdje je i umro, ali budući da je tamo kasnije propovijedao Martin Luther, grad je pripao protestantima. Iz samostana u Pragu su stoljećima pokušavali doći do tijela sveca, što su i uspjeli tek 1627. godine, nakon pobjede na vojnom polju, pa je sveti Norbert danas sahranjen u Pragu.

Godine 1130. imao je važnu ulogu u nagovaranju njemačkoga kralja Lothaira III. da podrži zakonitoga papu Inocenta II. protiv protupape Anakleta II. Iscrpljen pokorom i apostolskim naporima preminuo je na današnji dan, 6. lipnja 1134. u Magdeburgu. Svetim ga je 1582. proglasio papa Grgur XIII. Zaštitnik je mira, sretnih poroda, seljaka, Magdeburga te mnogih naselja, župa i crkava širom svijeta. Njegovi premonstratenzi ili norbertinci, oko 1400 braće i sestara, i danas djeluju uspješno u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, Aziji i Australiji.

Priču o njegovom životu popraćenu lijepim slikama možete vidjeti ovdje

 

Izvor: www.quovadiscroatia.com

 

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: