04. NKG – PROPOVIJEDI – A

mt-51-12a-2Biti dobar nije dovoljno
Ja nikoga nisam ubio. Ja nisam ukrao. Ja sam dobar čovjek. To smo puno puta čuli, baš u ispovijedi. To godi: dobro je ako je to tako. Ali, je li to dovoljno, ne učiniti nikakav teški prekršaj da bi samoga sebe označio kao dobar čovjek?
Isus je uvijek iznova hvalio ljude koji su držali deset zapovijedi. On je ukazivao da je to doduše dobro, ali nije dosta. U današnjem evanđelju ide se za tim “više”. Isus pokazuje put: osam (ili devet) “blaženstava”.
Najprije se okrenimo prema deset zapovijedi, “dekalogu”. On je svakako potreban, ako se želi uspjeti u zajedničkom životu. Ako bi krađe, ubojstva, laži, preljubi bili nešto normalno, tada bi život na zemlji bio pakao. Mi trebamo ploče upozorenja “ti ne smiješ…”

Iza svake te zabrane ne stoji samo ne, nego prije svega životno zahtjevno “da”. Papa Benedikt je u Mariazellu to lijepo sažeo: “Dekalog (t.j. deset zapovijedi) je najprije da Bogu, jednome Bogu koji nas ljubi i vodi, koji nas nosi a ipak nam dopušta našu slobodu, da slobodi već u prvim trima zapovijedima. On je da obitelji (4. zapovijed), da životu (5. zapovijed), da odgovorno svjesnoj ljubavi (6. zapovijed), da solidarnosti, socijalnoj odgovornosti i pravednosti (7. zapovijed), da istini (8. zapovijed) i da pažnji prema drugim ljudima i svemu što im pripada (9. i 10. zapovijed)”.
Papa vidi deset zapovijedi kao “mnogostruko da” a ne jednostavno kao seriju zabrana. Ipak, samo deset zapovijedi su malo. One spriječavaju nesreću, ali još ne čine sretnim. Uz to treba i nešto više. To “više” pokazuje Isus u blaženstvima.
Ona pokazuju realnu sliku. Većina ljudi je siromašna. Mnogi trpe od gladi i žeđi, od nasilja i nepravde, žalosni su i čeznu za mirom. Isus im ne kaže: Vi ste imali peh. Naprotiv: On im obećava radost u njihovoj nevolji. Postoji prava nada, a ne jeftina utjeha.
Isus je sam proživio blaženstva, i mnogi, mnogi koji su ga slijedili, iskusili su da se slažu. Jedan život s Bogom, ali u siromaštvu je sretniji nego bezbožno bogatstvo. Gdje je Bog zaboravljen, zastrašujuće prevladavaju okrutnost, nasilje i bezdušnost.
Ali oni koji se žaloste, koji suosjećaju, koji pred nevoljama drugih ne zatvaraju oči, iskusit će duboku utjehu.
Nije li taj put blaženstava protiv svega što je danas “in” i “happy” i što obećava uspjeh? Tako izgleda. Tako to osjećaju oni koji su odani duhu vremena. To možda pravi razonodu. Trenutno. Isus nam želi darovati više: taj put pokazuje danas.

Fra Jozo Župić

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: