Veliki tjedan – Četvrtak

Veliki tjedan – Četvrtak

Prvi je dan Svetog trodnevlja. Na današnji dan Isus nam je ostavio svoje Tri ljubavi koje traju i koje su temelj svakoj našoj nestalnoj i prolaznoj ljubavi. Prva ljubav je Euharistija. Druga ljubav je Svećeništvo. Treća ljubav je Zapovijed ljubavi.

U predvečerje svog posljednjeg dana Isus nam ostavlja svoj testament koji se sastoji od ova tri izvanredna čina koji su sasma prožeti njegovom ljubavlju prema nama. Ostat ćemo danas uz ovu Prvu ljubav u kojoj su nam darovane i one druge dvije. Ona je vrhunac našeg vjerničkog života. U njoj uglavnom podjeljujemo i druge sakramente. Prema njoj teži sve našeg vjerničkog života.
Prva ljubav: Euharistija

Posljednja je večer i Posljednja je večera Isusa s njegovim apostolima. Što se sve dogodilo te večeri teško nam je uopće zamisliti i posvijestiti. Ustanovljuje Euharistiju, Sv. misu u kojoj nam ne daje neku prolaznu dragocjenost, nego nam ostavlja samoga sebe. Ne obećaje nam neku prolaznu vrijednost, nego svoj slavni povratak i dolazak. Euharistija je takvo bogatstvo i takva snaga da nismo dovoljno svjesni što sve ima u sebi. Valjda je i to razlog što smo površni i nesabrani u sv. misi. Strahovito smo siromašni da bismo se znali njom obogatiti i neizmjerno površni da bismo je do kraja doživjeli. Nekima to uspije i onda se divimo onome što su o njoj rekli. Za A. Frossarda, francuskog obraćenika, ona je najljepši biser koji je kršćanstvo prosulo pred njega. Još prije za sv. Augustina ona je najviše što je Bog mogao u svojoj svemogućnosti učiniti. Ona je najviše što nam je Bog dao u svojoj mudrosti. I ona je najviše što nam je Bog u svom bogatstvu darovao.

Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo… Uzmite i pijte ovo je moja krv…

Štogod pokušali reći o ovoj Isusovoj ljubavi neće biti dovoljno ni ono najbolje. Možda molitva može nešto izreći od onoga što osjećamo u svojoj nutrini, jer izlazi iz najveće dubine našega biće. Samo u svojoj molitvi možemo također izreći svoju ljubav prema Euharistiji.

Molitva

Gospodine hvala ti što si ustanovio euharistiju i odabrao tako jednostavan način da budeš trajno među nama. U kruhu i vinu, tvome tijelu i krvi tvojoj, ostaješ s nama i daješ nam se za hranu na našim oltarima.

Hvala ti što nas zoveš na euharistiju. Oprosti što često nehajno i šutke prolazimo pokraj tvoga poziva. Unatoč svemu tome, i mi ti, Gospodine, upućujemo svoj iskreni poziv da svratiš pod naš krov i rekneš samo riječ da ozdravimo i prepoznamo tvoju euharistijsku ljubav prema nama. U ovom danu Velikog tjedna želim na poseban način posvijestiti tu tvoju Ljubav koju si nam ostavio i povjerio da je činimo tebi na spomen. Molimo te, Gospodine da euharistija postane središte našeg duhovnog i vjerničkog života. Molimo te da nedjeljna euharistija okuplja naše obitelji oko tvoga stola, a onda i oko obiteljskog stola u našim kućama. Pomozi nam da ponovno otkrijemo bogatstvo euharistije i tvoje ljubavi u kojoj si nam dao najviše što si nam mogao dati. Da naučimo kako iz tog euharistijskog središta možemo poći u svijet nevjere i donositi mu vjeru. Da upoznamo kako samo iz tog središta možemo nositi pravu ljubav u naše sredine mržnjom razdijeljene. Da budemo sigurni da samo iz tog središta možemo nosit nadu sve do krajnjih granica svijeta u kojemu vlada nesigurnost, tjeskoba i strah. Otvaramo ti svoje srce za susret s tobom u euharistiji. Ti ga mijenjaj da onda i naš život postane euharistijski. Neka to osjeti svaki pojedinac, svaka naša obitelji, naša župa, naše zajednice i cijela Crkva zajedno sa svijetom u kojemu živi i djeluje. Amen

Poticaj

Danas ću s posebnom nakanom doći na sv. misu. Nastojat ću ovog Velikog četvrtka sabrano i pobožno sudjelovati u euharistiji i zahvaliti Gospodinu na toj njegovoj velikoj Ljubavi. Od srca ću ga pozvati da uniđe pod moj krov iako nisam dostojan ni spreman za njegov dolazak. Molit ću ga da rekne svoje riječi ozdravljenje i izlječenja.

Oglasi