Lijepo je moliti krunicu

krunica

Lijepo je moliti krunicu

Malo je pobožnosti koje su toliko drage našoj nebeskoj majci kao što je molitva krunice, koju je ona sama preporučila, kao i rimski poglavari u mnogim prilikama. Divimo se blagonaklonosti kojom Marija prima prošnje kršćana koje se oslanjaju na ovu molitvu.

Sveti Josemaria Escrivá: “Želiš li ljubiti Djevicu Mariju moraš je upoznati. Kako? Moleći što bolje Gospinu krunicu.”

Sveti Ivan Pavao II: “Krunica je moja najdraža molitva. Divna je to molitva. Divna u svojoj jednostavnosti i u svojoj dubini.”

krunicaLijepo je moliti krunicu. Gospina krunica je kao stisak ruku, kao pozdrav. Intenzivnost stiska ruku ovisi o ljubavi prema osobi. To je osobna stvar. Izvanjska gesta je uvijek ista ali u svakoj prilici ima svoje nijanse. Isto je s moljenjem krunice: istim riječima, svaki pojedini povjerava Majci Božjoj svoje odluke, osobnu ljubav malog djeteta.

Kako bismo dobro molili krunicu potrebno je također razmišljati o onome što molimo, razmatrati. Kaže sveti otac Pavao VI: “Krunica je bez razmatranja kao tijelo bez duše. Moljenje krunice po samoj svojoj naravi zahtijeva polagan ritam, pružanje dovoljnog vremena kako bi molitelj mogao bolje razmišljati o otajstvima života Gospodinova, gledanima kroz srce one koja je bila Gospodinu najbliža, pa da bi se na taj način mogla odatle crpsti neslućena bogatstva.”

Blaženi Bartolo Longo: “Kao što se dva prijatelja, koji su često zajedno, nastoje prilagoditi također i u navikama, tako i mi, zapodijevajući prijateljski razgovor s Isusom i blaženom Djevicom u meditaciji otajstava krunice i dijeleći isti život u svetoj pričesti, možemo postati, koliko nam to dopušta naša ograničenost, slični njima i možemo od tih najuzvišenijih uzora naučiti živjeti ponizno, siromašno, skrovito, strpljivo i savršeno.”

Možemo donijeti jednu odluku: moliti krunicu. Ako je moliti cijelu krunicu teško možemo barem započeti s molitve jedne desetice: možemo moliti svaki dan barem po jednu deseticu. Ili možemo moliti krunicu tijekom dana, deseticu po deseticu: ne treba biti u komadu, može biti uistinu malo po malo.

Sveti Josemaria : “Polako. – Pazi što govoriš. Tko govori. I Kome govoriš. Onaj, naime, govor na brzinu, bez prilike za razmišljanje, nije drugo nego žamor, mlaćenje prazne slame. I kazat ću ti sa svetom Terezom, da to ne zovem molitvom, makar ne znam koliko micao usnicama.”

Hajdemo se onda mi truditi lijepo moliti krunicu, razmišljati o otajstvima, lijepo moliti Oče naš, potrudimo se da svaka Zdravo Marija bude jedna poruka ljubavi. Lijepo molimo Slava Ocu i ostale molitvice koje se mole tijekom krunice i sigurno da će nas naša majka Gospa dovesti jako daleko na putu prema Isusu Kristu.

Oglasi