04. VAZ – Utorak – Jutarnja molitva

Utorak – Jutarnja molitva – 04. VAZ

NAJBOLJE ISKORISTITI ŽIVOT ZNAČI – VOLJETI!
Nakon što naučimo voljeti Boga (klanjati Mu se), druga je svrha našeg života da naučimo voljeti druge ljude.

U životu su važni odnosi, a ne postignuća ni stjecanje dobara. Zašto onda dopuštamo da nam odnosi budu zadnji?

Kad nam raspored postane pretrpan, počnemo “kresati” vrijeme, energiju i pažnju koju zahtijevaju odnosi s ljudima koje volimo. Ono što je Bogu najvažnije zamijenimo s onim što nam je hitno.

Prezaposlenost je velik neprijatelj odnosa. Postanemo prezauzeti zarađivanjem za život, obavljanjem svojeg posla, plaćanjem računa i postizanjem ciljeva, kao da su oni svrha života. Nisu! Svrha našeg života je naučiti voljeti – Boga i ljude. Oduzmemo li životu ljubav, ništa ne vrijedi.

Ljubav će trajati vječno

Najtrajniji trag koji za sobom možete ostaviti nisu vaše bogatstvo ni dostignuća, nego kako ste se odnosili prema ljudima. Kao što je rekla Majka Terezija: “Nije važno što radite, nego s koliko ljubavi to radite.” Ljubav je tajna trajne baštine.

Dobar prijedlog bi bio, svakog jutra pomoliti se: “Bože, ma što danas uspio obaviti, svakako bih htio provesti vrijeme ljubeći Tebe i ljubeći druge ljude – jer je to najvažnije u životu. Ne želim potratiti ovaj dan.”

A najbolji iskaz ljubavi jest darivanje vremena. Kad nekoga volite, toliko se usredotočite na njega da u tom trenutku zaboravljate na sebe. Kad nekome darujete svoje vrijeme, poručujete mu: “Toliko držim do tebe da sam ti poklonio ono što mi je najdragocjenije – svoje vrijeme.

Kad god darujete svoje vrijeme, činite žrtvu, a žrtva je bit ljubavi. I u tome nam je Isus uzor: “Živite u ljubavi, kao što je i Krist vas ljubio i predao samoga sebe za nas “kao prinos i žrtvu” – “Bogu na ugodan miris.” (Efežanima 5, 2)