Radosni Filip Neri

 Radosni Filip Neri

Radostan i vedar duh postiže savršenost puno spremnije od melankoličnoga. – Sv. Filip Neri (1515. – 1595.)

Zvali su ga apostolom Rima, jer je oko sebe okupljao napuštenu  rimsku djecu ali i sirotinju.

Za tu djecu i za zdravlje njihovih duše i tijela Filip nije prezao prositi po ulicama ili vratima raskošnih palača. Jednoga mu je dana tako jedan gospodin, razbješnjen njegovim zahtjevima i želeći ga se riješiti – opalio pljusku. Filip se time nimalo nije dao smesti: “Ovo je bilo za mene – rekao je smiješeći se – i na tome Vam hvala. A sada mi dajte nešto za moju djecu.”Na kraju svete mise, otpuštajući vjernike, običavao je reći: “Završilo je vrijeme vaše molitve, ali i dalje traje vrijeme za činiti dobro.”

Znao je često ponavljati vjernicima : „Nosi križ i nemoj da križ nosi tebe“.

Kažu da mu je jedan od  njegovih suvremenika papa ( bila su trojica )   ponudio kardinalski plašt na što je on u šali rekao : „Ne, sveti oče,bojim se da bi me taj plašt pokvario“.

On je bio i veliki prijatelj domaćih životinja, onih što ih je mogao držati u svojoj blizini i u gradu. Zato je uvijek imao krletke s malim pticama, s kojima se šalio i zabavljao. Imao je i psa, koga je zvao “Capriccio”, ili slobodno prevedeno „Svojeglavi“ te velikoga mačka s krznom ružičaste boje. Često su se znali naći u procesiji koju je vodio don Filip Neri.

Oglasi