SVETIŠTE MAJKE BOŽJE KAMENITIH VRATA,ZAŠTITNICE GRADA ZAGREBA

Kamenita_vrataGrad Zagreb spominje se u povijesti prvi put prigodom osnivanja zagrebačke biskupije 1093./94. godine. Zlatnom bulom kralja Bele IV. proglašen je 1242. godine »slobodnim kraljevskim gradom«. Gradski bedemi izgrađeni su 1266. godine te su u početku imali samo dvoja gradska vrata. Čini se da Kamenita vrata postoje od početka zidina, a spominju se prvi put 1429. godine. Današnji oblik zadobila su 1760., o čemu svjedoči natpis uklesan na njihovu sjevernome zidu: APIPIO DOMINI 1760.
Od davnine se unutar Kamenitih vrata štovala slika Blažene Djevice Marije, Kraljice Svijeta. Ta je slika osobito došla u središte pozornosti 1731. godine kada je 31. svibnja veliki požar zahvatio Zagreb. »Gospina slika stajala je poviše gradskih zidina i nađena je posred plamena i pepela posve čitava i neoštećena, samo joj je izgorio okvir« (A. B. Krčelić). Marijina slika smještena je u lijep barokni oltar na prolazu kroz Kamenita vrata.
Ta je Gospina slika jedna od najstarijih što ih Zagreb posjeduje. Potječe iz 16. stoljeća i prikazuje GOSPU KAO VLADARICU sa žezlom u lijevoj ruci, dok desnom pridržava svoga Sina Isusa, a on u lijevoj ruci drži mali globus.

Slika je izrađena na platnu veličine 57 x 47 cm i pričvršćena je čavlima na dasku od jelovine. Stručna komisija ustanovila je 1929. godine da je slika stvarno bila nekoć zahvaćena plamenom.

Marijin oltar je godine 1778. zaštićen umjetnički izrađenom ogradom u baroknome stilu, djelo je zagrebačkoga majstora Ivana Korta.
Na oltaru iznad Gospina lika nalazi se natpis »POMOĆNICA U SVIM NEVOLJAMA I PROTIV POŽARA«. Na zidovima oko oltara i u čitavu prolazu Kamenitih vrata nalaze se brojne mramorne ploče zahvalnice, one drevne i one novije. Razni zavjeti i neprestan plamen svijeća te svježe cvijeće i prisutni štovatelji – sve je to znak da Majku Božju Kamenitih vrata Zagrepčani i danas štuju i časte kao Majku i Zaštitnicu.

O dvjestotoj obljetnici čudesna očuvanja Gospine slike, 31. svibnja 1931. godine, svečano je okrunjena dragocjenom krunom Ona, VRATARICA I ČUVARICA grada Zagreba, i lik njezina Sina Isusa. Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper volio je nazivati Majku Božju Kamenitih vrata imenom “Gospa Zagrebačka”.
Godine 1991., dana 31. svibnja, svečano je proslavljena 260. obljetnica ovoga svetišta. Tada je zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić proglasio Majku Božju Kamenitih vrata –ZAŠTITNICOM GRADA ZAGREBA.

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ KAMENITIH VRATA, ZAŠTITNICI GRADA ZAGREBA

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije izgorio u razornu požaru Kamenitih vrata. Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu grada Zagreba želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe i beskućnike našega grada. Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene. Kraljice mira, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova. Amen.
Majko Božja Kamenitih vrata, Zaštitnice grada Zagreba, moli za nas!