“SVETI TOMA, SJEDI DOMA”

Sveti Toma

“SVETI TOMA, SJEDI DOMA”

Narodna vjerovanja i običaji

Svetog Tomu posebno štuju kao svog zaštitnika teolozi, arhitekati, graditelji, slijepci, konstruktori, zidari, klesari, mjernici, geometri,…

On je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodjelja, a predanje kaže da je jednom pred njega izašao đavao u obliku lijepe djevojke, koja ga je iskušavala. Sveti Toma se zagledao u nju, udario sječivom u kamen i otupio svoju sjekiru. Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njome utopio đavola. Stolari, tesari i zidari na današnji dan ne rade ništa jer je za njih danas veliki praznik.

U nekim krajevima Srbije vjeruje se da sveti Toma štiti domaćinstvo od vukova. Srbi vjeruju i da je Sveti Toma od oblaka oduzeo pečat zahvaljujući kojem narodu donosi kišu kao blagodat, a ne oluje koje uništavaju sve pred sobom. Srbi vjeruju i da bi Sveti Toma, kad bi se naljutio, zemaljskom svijetu mogao donijeti i drugi potop, ali u tome ga koči Presveta Marija, koja ga nadgleda.

Na Tomindan se obično nikud ne ide pa postoji izreka “Sveti Toma, sjedi doma”.

Dok se u nedjelju po Uskrsu slavi događaj vezan za “nevjerovanje” Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu. Njegovom sumnjom u Kristovo uskrsnuće (nevjerni Toma), dobivena je potvrda najčudesnijeg događaja u kršćanstvu

Uskrsli Isus ponovo se javio učenicima da bi uvjerio Tomu. Gospodin mu reče: “Pruži ruku svoju i stavi u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran”. Toma uzviknu: “Gospodin moj i Bog moj”.

Poslije silaska Duha svetog, apostoli su kockom odlučivali kuda će ići propovijedati i sveti Toma dobi daleku Indiju. Ohrabren Bogom, mnogo je naroda tamo obratio kršćanskoj vjeri, svojim je rukama navodno izgradio prvu tamošnju crkvu. Prema njemu dio vjernika u Indiji naziva se “Tominim kršćanima”. Između ostalih, obratio je i dvije sestre, žene dvojice kneževa Tertijanu i Migdoniju. Knez Muzdije, Tertijanin muž, kome je apostol krstio ženu i sina Azana, osudio je sveca na smrt. Tako je sveti Toma okončao svoj zemaljski život. Toma je navodno proboden kopljem 21. prosinca 72, dok je molio na jednom brežuljku u Mylaporeu, južnom dijelu Chennaia, glavnog grada indijske države Tamil Nadu.

Prema jednoj legendi pokrstio je i mudrace koji su se došli pokloniti malom Isusu u Betlehemu.

Prije svoje smrti, on je , kao i drugi apostoli, čudesno je prebačen u Jeruzalem na pogreb Djevice Marije. Nakon što je stigao kasno zamolio da se otvori grobnica, ali ni tijela ni nikoga tamo nije bilo. Bog je već uzeo svoju majku u nebo. Tako je sveti Toma svojim nevjerovanjem utvrdio vjeru u uskrsnuće Isusa Krista, a svojom kasnijom nevjerom otkrio čudesno proslavljenje Majke Božje.

Oglasi