Četvrtak – Večernja molitva – 17. NKG

Četvrtak – Večernja molitva – 17. NKG

Kraljevstvo  Nebesko.
Izraelci su, kao i Hvati, bili mali narod. Neprestano su ovisili o okolnim narodima i često se događalo da ih ti narodi iskoriste i da zavladaju nad njima. Stoga su Izraelci kroz cijelu svoju povijest željno očekivali Božjeg Pomazanika, Mesiju, koji će doći i uspostaviti kraljevstvo. Isus, međutim, nije takav Mesija kakvog su oni zamišljali. Stoga im on, kroz prispodobe, otkriva kakvo je to njegovo, Nebesko, kraljevstvo.
Mi, danas, živimo demokratskom svijetu i mnogi se među nama pitaju: „Što će nama te prispodobe o Kraljevstvu?“ Mnogi će čak ići tako daleko pa će reći da je Crkva zaostala i da ju treba „ažurirati“! No tajna je u slušanju! Zato Isus često svoje prispodobe završava riječima: „Tko ima uši neka čuje!“ (Mt 13,43)
»Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu.« (r.44)
Ponovno nam Isus otkriva svoju „logiku“. Nitko, normalan, neće prodati kuću i auto i sve što ima da bi kupio njivu. Njiva, u odnosu na imanje, izgleda beznačajno i jadno. Tako je i s onima koji traže NEBESKO kraljevstvo. U očima svijeta oni izgledaju čudno. Ako su bogati, nije dobro jer je „lakše devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo“ (usp. Mt 19,24). Ako su siromašni, opet nije dobro jer to je znak Božje nebrige! Ako su zdravi, onda nisu dobri svjedoci! Ako su bolesni, svi pitaju: „kakav je to tvoj Bog???“ Što god učinili, naići će na prepreke svih onih koji ne razumiju Isusovu logiku i Isusovo Kraljevstvo. Ali, ne brinite! Sveti Pavao nam poručuje: „Ta gledajte, braćo, sebe, pozvane; nema mnogo mudrih po tijelu, nema mnogo snažnih, nema mnogo plemenitih. Nego lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom.“ (1Kor 1,26-29)
Ne budite, dakle, zabrinuti ako nailazite na prepreke i nerazumijevanje. Povjerite sve svoje djelovanje u Gospodinove ruke i vjerujte Njemu koji slabe čini jakima i lude mudrima! Sve što činite neka bude na veću slavu Božju!

(Ako ne stigneš moliti iz molitvenika, izmoli: Oče naš, Anđele čuvaru ili koju od dragih molitvi. Na početku i na kraju molitve se prekriži! Zahvali se Bogu za današnji dan.)

Oglasi