Sveta Terezija Benedikta od Križa

Sveta Terezija Benedikta od Križa (EDITH STEIN)

Edith Stein rođena je 1981. u njemačkoj židovskoj obitelji. U adolescentskim danima prihvatila je ateistički svjetonazor. Bila je izrazito pametna i voljela je učiti te se unatoč svom ateizmu divila majci koja je bila predan vjernik.
Autobiografija sv. Terezije Avilske nagnala ju je učiniti veliki preokret u svom životu i osjetiti poziv. Preobratila se na katoličanstvo i krstila 1922. Tada je odlučila napustiti svoj dosadašnji posao i počela predavati u Dominikanskoj školi za djevojčice. Za vrijeme svog rada u ovoj školi prevela je na njemački jezik djelo sv. Tome Akvinskog O istini. Nakon ovoga postala je predavač na institutu za pedagogiju u Münsteru, međutim nacistički zakon prisilio ju je dati ostavku. U pismu koje je napisala papi Piju XI. kazala je kako odbija nacistički režim te ga zamolila da zaustavi ovakvo zloupotrebljavanje Kristova imena. Nije poznato je li Papa uopće dobio ovo pismo, ali je nakon nekog vremena objavljena enciklika na njemačkom jeziku u kojoj je papa kritizirao nacizam i osudio antisemitizam.
Pristupila je Bosonogim karmelićankama u Kölnu 1933. te uzela ime Tereza Benedikta od Križa. Kako bi izbjegla rastuću nacističku prijetnju odlazi u Nizozemsku, međutim ni tamo nije bila sigurna. Godine 1942. došlo je naređenje da se svi židovski preobraćenici koji su do tada bili pošteđeni, uhite i zatvore. Tereza Benedikta od Križa poslana je u logor u Auschwitz te tamo ubijena u plinskoj komori 9. kolovoza 1942.
Svetu Terezu Benediktu od križa, poznatu i kao sveta Edith Stein, svetom je 1998. proglasio papa Ivan Pavao II.

Ksenija Ninić

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglasi