Sveta Filomena

SVETA FILOMENASv. Filomena je kći jednog kralja koji je vladao u maloj državi u Grčkoj. Majka je bila kraljevske loze. Bili su pogani. Kako nisu mogli imati djece, prinosili su žrtve raznim poganskim bogovima, no nisu ništa postigli. U njihovoj je palači stanovao jedan pokršteni liječnik iz Rima. Potaknuo je kralja i kraljicu da se krste obećavši im potomstvo. Oni su prihvatili kršćanstvo i ispunila im se želja. Kćer su dobili 10. siječnja 291. pos. Kr. Kod rođenja su joj dali ime Lumena, da bude simbol vjere koje je bila plod. Na krštenju su je nazvali Filomena, jer je toga dana postala dijete vjere. Odgojena je od najranije dobi u kršćanskoj vjeri. U dobi od pet godina prima prvu svetu pričest. I od tada je svakodnevno na svetoj misi pod kojom prima redovito svetu pričest. Rastući u dobi i milosti učini zavjet čistoće i djevičanstva – darujući sav svoj život Isus Kristu. Često je u pobožnosti promatrala Isusovu Muku.

 Kad je Svetoj Filomeni bilo 13. godina, bilo je to 304. godine, njezini su roditelji bili pozvani u Rim na audijenciju kod cara Dioklecijana. Baš nešto prije toga je car Dioklecijan dao ubiti svoju vlastitu ženu, sv. Serenu, koja je postala kršćanka. Grčki kraljevski par poveo je sa sobom i svoju kćerku, princezu Filomenu. U Rimu, očekujući termin audijencije, grčka kraljevska obitelj je potražila kršćane i bila na svetoj misi te su primili svetu pričest.
Kada su došli na red za prijem kod cara Dioklecijana stupili su pred njega u strahu da car ne objavi rat Filomeninom ocu. Dok je Filomenin otac iznosio razloge svojih opravdanja i isprika, car Dioklecijan je zapazio i promatrao samo mladu Filomenu. Na kraju prijema car Dioklecijan je izjavio: Dajem ti svu moć mojega carstva, i ne tražim drugo nego ruku tvoje kćeri. Roditelji su s radošću prihvatili carev prijedlog te su tražili od Filomene da i ona prihvati Dioklecijanovu prosidbu. No, Filomena je rekla da to nikako ne može prihvatiti. Rekla je roditeljima: Zar želite da zbog ljubavi jednog čovjeka prekršim zavjet koji sam prije dvije godine dala Isusu Kristu? Moje djevičanstvo je posvećeno Bogu i ja više ne mogu raspolagati sobom. Otac joj je to osporio: Ti si tada bila premlada da učiniš takav zavjet. Uz strašne prijetnje otac je naredio Filomeni da prihvati ponudu.
Hrabra djevojka nije se pokolebala. Tada su je roditelji molili na koljenima: Dijete naše, smiluj se svojem ocu i svojoj majci, smiluj se svojoj domovini i našim precima. Kći im je odgovorila: Ne mogu, djevičanstvo koje sam zavjetovala Bogu nadvisuje vas, domovinu, nadvisuje sve ostalo. Moja domovina je Nebo. Očajni roditelji odveli su je pred cara. Car ju je htio pridobiti obećanjima, laskanjima pa potom i prijetnjom. Bačena je u tamnicu u lančane verige. Car bi ju posjećivao i nagovarao u tamnici da mu postane ženom. No ona je ostala postojana u svojoj odluci i žarka u molitvi Isusu i Blaženoj Djevici Mariji. Sedmog, a potom i tridesetog dana zatočeništva, doživjela je viđenje Bogorodice u nebeskom sjaju kako u naručju drži Božansko Dijete. Gospa je rekla: Trpjet ćeš još tri dana u ovoj tamnici, a nakon zatvora od četrdeset dana napustit ćeš ovo mjesto patnje! Budi hrabra kćeri moja! Ti znaš da te ja posebno ljubim. Ime si primila kod svetoga krštenja, dokaz da si slična mom Sinu i meni. Ne boj se, bit ću uz tebe. Kad je Nebeska Majka otišla, ostao je u tamnici nebeski miris.
Da prisili svetu Filomenu na popuštanje naredio je Dioklecijan i javno mučenje. Naredio je da joj se skine sva odjeća te da ju golu svežu na stup. Bičevanje se izvodilo pred dvorskim odličnicima. Krv je tekla iz cijelog tijela koje je postalo jedna rana. Od teških ozljeda kod mučenja Filomena je izgubila svijest te su ju polumrtvu ponovno zatvorili u tamnicu. Očekivali su smrt. U tamnici su se pojavila dva anđela te izlili na mučenicu balzam. Čudesno ozdravljena osjećala se osnažena. Cara su izvijestili da je djevojka ozdravila. Kako Filomena nije pristala na nove ponude, car je naredio da se djevojci veže sidro oko vrata te ju bace u rijeku Tiber. To je i učinjeno pred velikim mnoštvom. No u času izvršenja kazne, dva anđela su odriješila konop. Sidro je potonulo, a anđeli su Filomenu prenijeli na obalu. Nakon ponovnih muka uslijedilo je ponovno ozdravljenje. Nije uspjelo ni pogubljenje strijelama u dva navrata. Zato su joj odrubili glavu.

Relikvije sv. Filomene

Tijelo sv. Filomene bilo je pokopano u rimskim katakombama svete Priscile na cesti Solaris. Crkva taj mučenički dan spominje 10. kolovoza. A bilo je to godine 304. Punih 1.500 godina bila je u tami, a onda 9. kolovoza 1802. izlazi na svjetlo. Župnik župe mjesta Mugnano dell Cardinale, u blizini Napulja, krenuo je u Rim po relikvije jednog sveca da bi ih stavio u oltar crkve koja je trebala biti blagoslovljena i posvećena, jer je tada trebalo imati relikvije sveca u oltaru. Kad je stigao u Rim, gdje su se čuvale relikvije, zastao je kod jednih i baš njih tražio. O relikvijama nisu puno znali osim da je ranokršćanska mučenica. Uzeo je relikvije i krenuo prema Mugnanu. Molio se da bar nešto dozna o toj mučenici. Trebao je stići 8. kolovoza u Mugnano, ali to nije bio i Božji plan. Uz probleme na putu stigao je 9. kolovoza 1805. navečer. Ujutro je trebalo početi slavlje i posveta. U toj noći tri osobe na tri različita mjesta imaju objavu mučenice. Objavila je svoj život, ime, kao i način mučenja i smrti.
Objasnila je da je u Mugnano stigla baš tada, jer je 10. kolovoza bio njezin dan prelaska u nebo. Od tada su počela čuda, ozdravljenja, obraćenja na njezinu oltaru.

Zaštitnica je djece, mladih, dojenčadi, djevica i ljudi u bespomoćnim situacijama.

Web stranica od svetišta: www.philomena.it

Pobožnost tri vjerovanja

(Napisala sestra Lujza od Isusa, kako joj je priopćila sveta Filomena)

1) Pozdravljam te, Filomeno, djevice

i mučenice Isusa Krista i zaklinjem te da

moliš Boga za pravedne, kako bi se očuvali

u svojoj pravednosti i rasli svakodnevno u kreposti.

»Vjerujem u Boga…«

2) Pozdravljam te, Filomeno, djevice

i mučenice Isusa Krista i zaklinjem te da

moliš Boga za grešnike kako bi se obratili i živjeli život u milosti.

» Vjerujem u Boga…«

3 ) Pozdravljam te, Filomeno, djevice

i mučenice Isusa Krista i zaklinjem te da

moliš Boga za nevjerne, kako bi pristupili pravoj

Crkvi i služili Gospodinu u Duhu Istini.

»Vjerujem u Boga…«

»Slava Ocu…«

kao zahvala na milosti­ma Ovoj velikoj junakinji Evanđelja;

»Zdravo Kraljice…«

Žalosnoj Djevici Mariji, kao zahvala na čudesnoj snazi koju je

sveta Filomena dobila u brojnim i okrutnim mučenjima.

Krunica sv. Filomene

Krunica  je sastavljena od  crvenih i  bijelih  zrnaca. Crvena označavaju mučeništvo svete Filomene, a bijela su simbol njene neoskvr­njenosti i čistoće. Na križu ili na medaljici  moli  se “Vjerovanje”, da dobijemo dar  vjere.  Na prva tri bijela zrnca moli se tri “Oče naša” Presvetom Trojstvu, zahvaljujući mu na moćima udijeljenim našoj Svetici, te zato što je ona, zajedno sa ostalim svecima, određena biti potporom vjere u ovim teškim vremenima. Zatim se na svakom od 13 crvena zrnaca koja slijede – kao znak  sjećanja na 13 godina  koje je mučenica provela na zemlji govore ovi zazivi:

Pozdravljam te, sveta Filomeno, dra­ga moja zaštitnice:

budi moja zastupnica kod svog Božanskog Zaručnika.

Molim te, zauzmi se za mene, sada i u času moje smrti.

Miljenice Isusova i Marijina, moli za nas, koji se tebi utječemo. Amen.

Držeći medaljicu sv. Filomene zazivaj­mo:

Zdravo, slavna sveta Filomeno, koja si hrabro prolila krv za Krista, blagoslivljam Gospodina za sve milosti koje ti je darovao za života, a posebno na času smrti. Hvalim i slavim Gospodina za čast i moć kojom te okrunio i molim te, izmoli mi milost ………. od Boga.

 

Mala krunica svete Filomene

Vjerovanje – tri Očenaša – 13 Zdravo Marija.

Iza svake zaziv: Sveta Filomeno, moli za nas!

Na kraju: Slava Ocu

Litanije u čast sv. Filomene

Gospodine, smiluj se!

Kriste, smiluj se!

Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!

Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!

Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!

Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!

Sv. Marijo, Kraljice mučenika, Sv. Marijo, Kraljice djevica,

Sv. Filomeno, nagrado za vjeru svojih roditelja,

Sv. Filomeno, dijete blagoslova, Sv. Filomeno, kćeri Svjetla,

Sv. Filomeno, Bogu ugodna zbog svoje vjernosti od najranije mladosti,

Sv. Filomeno, čista zaručnice Kristova,

Sv. Filomeno, ljubljena kćeri Blažene Djevice Marije

Sv. Filomeno, ogledalo Marijinih kreposti,

Sv. Filomeno, sestro Anđela,

Sv. Filomeno, čista kao golubica, Sv. Filomeno, nježna štovateljice Krista,

Sv. Filomeno, prijateljice osamljenosti i povučenosti od svijeta,

Sv. Filomeno, tiha ružo mučeništva,

Sv. Filomeno, Bogu ugodna žrtvo klanice,

Sv. Filomeno, predana bijesu tiranina,

Sv. Filomeno, nepokolebljiva u svakoj boli,

Sv. Filomeno, utješena u tamnici od Majke Božje,

Sv. Filomeno, za stup vezana,

Sv. Filomeno, bičevana kao Božanski Zaručnik,

Sv. Filomeno, prostrijeljena od kiše strijela,

Sv. Filomeno, čudesno iscijeljena,

Sv. Filomeno, koju su Anđeli čudesno oslobodili od sidra

prenijeli preko vode,

Sv. Filomeno, Božjom moći čudesno zaštićena od usijanih strijela,

Sv. Filomeno, koja si dragovoljno sagnu­la

glavu pred krvničkim mačem,                                                      moli

Sv. Filomeno, moćna na Nebu,                                                  za nas

Sv. Filomeno, urešena krunom djevičanstva i palmom mučeništva,

Sv. Filomeno, uresu slavne i vojujuće Crkve,

Sv. Filomeno, slavna po mnogim čudesima,

Sv. Filomeno, koja daješ vid slijepima i hod hromima,

Sv. Filomeno, zdravlje beznadnim bolesnicima,

Sv. Filomeno, tješiteljice žalosnih,

Sv. Filomeno, zaštitnice udovica i siročadi,

Sv. Filomeno, pomoćnice i utočište siromaha,

Sv. Filomeno, osloboditeljice zarobljenika,

Sv. Filomeno, voditeljice putnicima,

Sv. Filomeno, ljubazna zaštitnice mladih,

Sv. Filomeno, strahu zlih duhova,

Sv. Filomeno, gospodarice nad moćima ove zemlje,

Sv. Filomeno, vjerno utočište svima koji mole tvoj zagovor,

 

Od nesreće da izgubimo vjeru

Od ravnodušnosti prema svetoj vjeri,

Od izostajanja sa bogoslužja,

Od ljubavi prema svijetu i taštinama,                                  oslobodi nas

Od duha oholosti,

Od duha nepravde,

Od neurednog sebeljublja,

Od straha pred ljudima,

Od grešnih prigoda,

Od nesreće da služenje svijetu pretpostavimo Bogu.

 

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svije­ta, usliši nas, Gospodine i

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svije­ta, smiluj nam se, Gospodine!

U svim našim žalostima i tjeskobama: sada

i na času smrti naše.

Pohiti nam u pomoć sveta Filomeno, slavna

djevice i mučenice !

Pomolimo se:

Slavna djevice, nepobjediva mučenice, sveta Filomeno, ti si iz ljubavi prema Isusu, svom zaručniku, pretrpjela tolike muke, prolila svoju krv da posvjedočiš svetu vjeru. Sretni smo da možemo spoznati i priznati veličinu tvoje žrtve. Izmoli nam živu vjeru, čvrsto ufanje i goruću ljubav, te milosti koje tražimo od Gospodina u tvoje ime. A iznad svega izmoli nam milost da kroz cijeli život vjerno služimo našem Gospodinu Isusu Kristu te da ga nakon smrti u vječnosti po­sjedujemo. Amen.

Molitva u čast sv. Filomeni

O sveta Filomeno, ljubljena kćeri Nebe­ske Kraljice.

Majka se tvoja raduje ljepoti tvojoj;

hvali se milošću snage tvoje i veseli se palmama i vijencima koje ti,

natječući se nude svi narodi !

O sveta Filomeno, narodi ti kliču zbog tvojih stalnih dobročinstava

i tvog ime­na koje oživljuje u dušama najslađu nadu.

Ljubljena svetice, pokaži svoju moć i dođi nam u pomoć.

O plemenita djevice i hra­bra mučenice,

učini osobito to da, dok razmišljamo o otajstvima vjere,

poput tebe ostanemo vjerni Isusu Kristu.

Amen.

(Molitvu sastavila blažena Paolina-Filomena Jasricot)

Oglasi