SV. LOVRO

Lawrence-before-ValerianusSV. LOVRO najštovaniji svetac, zaštitnik kuhara, gostioničara i vatrogasaca

Katolički vjernici danas slave blagdan Svetog Lovre. On se ubraja među najštovanije svece u cijelom svijetu, a samo u Rimu, osim Bazilike, čak 30 crkava nosi njegovo ime.

Sveti Lovro zaštitnik je kuhara, gostioničara, vatrogasaca, te protiv groznice i išijasa, a o njegovu porijeklu ne zna se mnogo.
-Jednapredajakaže da serodio uŠpanjolskojoko 230.godinei dajeizŠpanjolskedošao u Rimgdje gaje PapaSiksto II.uvrstiomeđusedmoricuuglednihđakona istavio ganjima načelo -kazaojevelečasniAndrijaMarkač.Sveti Lovro je od Pape dobio zadatak da siromašnima podijeli sav crkveni imetak. Kada je car Valerijan zatražio da njemu da sav taj imetak, Lovro je rekao kako će mu za tri dana sve skupiti i predati, ali to nije učinio.
– Lovro je kroz to vrijeme razdijelio Crkvena dobra siromašnima i treći da je sve te nevoljnike doveo pred suca. Objasnio mu je da ovdje pred njim stoji pravo Crkveno blago, pokazao je na siromahe i rekao: “Evo blaga Crkve!” – ispričao je velečasni.Zbog toga je Lovro uhićen i osuđen na smrt.
– Mučitelj stavi đakona na roštilj, ali je Lovro ostao neustrašiv i postojan. Nikakva tužba nije se čula iz njegovih usta. Naprotiv slavio je Boga i molio – velečasni Markač.

 

Oglasi