Sveta Marija od Propetog Isusa Baouardy

Sveta Marija od Propetog Isusa BaouardySveta Marija od Propetog Isusa Baouardy

U knjizi “Bl. Mariam iz Betlehema, glasnica Duha Svetoga” piše se o borbama Mariam sa Zlim, koje su bile iznimno iscrpne.
Napisat ću ponešto. Piše se o tome da je sotona zatražio od Boga da 40 dana napastuje, čak i opsjeda Mariam, što mu je Bog dopustio.
Uz Mariam su u trenutku napastovanja bile i sestre Karmelićanke. Skratiti ću i napisati ću ponešto.

Od samoga početka sotona je objasnio razloge svojega gnjeva:Ta opaka Arapkinja, slomit ću je! Što je starija, moj bijes je veći, posebno zbog tih svojih biljega.” (mislio je na stigme koje je Mariam nosila na svom tijelu) Tada je Bog primorao sotonu da razotkrije planove za upropaštavanje duša u vjerskim zajednicama.

Sotona se počeo hvaliti “Eto srušio sam jednu redovnicu u Engleskoj! Ona je naša od prekjučer!”
Objasnio je svoju uobičajenu taktiku: “Kad opsjedamo dušu posvećenu Bogu, počinjemo kušajući je u malim stvarima. Onda je uspijemo uvijeriti kako je njena poglavarica ne voli kao sve ostale. Redovnica počinje osjećati ljubomoru, što je navodi da u tajnosti piše pisma. Na kraju želi izaći.”

“I koliko zaređenih duša uhvatimo u svoje mreže namećući im misao da ih ne cijene, da ih ne vole! A druge među njima savladavamo željom da sve vide i sve znaju.”
Nakon toga sotona izgovara ove vrlo značajne riječi: “Pobijediti dušu koja je izrekla “tri ružne riječi” (odnosno, tri zavjeta) za nas je više nego gospodariti cijelim jednim gradom.”

To objašnjava koliko je značajno za sotonu uništiti posebice one duše koje su posvećene Bogu.

Zapravo, udio koji u duhovnom životu imaju duše posvećene Bogu od neprocjenjive je važnosti za sve ostale duše. Neke riječi koje je Gospodin rekao Mariam to bi nam mogle još malo bolje pojasniti: “Ako u jednom gradu nađem, čak i u potpuno izopačenom, nađem samo jednu dušu, jednu jedinu dušu vjernu svojim zavjetima, spasit ću cijeli grad.” – Možemo jasno vidjeti koliku odgovornost posjeduje duša koja je ostala vjerna Bogu. I to nije uopće nešto novo, radi se o biblijskoj istini. Izvanredan primjer dan nam je u Knjizi Postanka, u dijalogu između Boga i Abrahama. Abraham posreduje kod Boga da ne uništi grad Sodomu, kao što je planirao. Abraham je rekao Bogu da u gradu možda postoje neki pravednici, i molio ga je da ne uništi pravednike zajedno sa grešnicima.

Ukoliko ostanemo vjerni svojem potpunom predanju i opredjeljenju za Gospodina, Gospodin će spasiti mnoge duše. Spasiti će čak i mnoge gradove.

Mariam nadodaje da “oni koji u potpunosti slijede Pravilo imaju i krunu mučeništva.”

Naim,e biti vjeran svojim zavjetima, Praviliu zajednice i duhu te zajednice, znači uistinu predanje samoga sebe sve do razine mučeništva. Ta je osoba u nutrini svojoj već mučenik. Preko takvog mučeništva ljubavi Gospodin može spasiti mnoštvo ljudi. Zli jasno objašnjava svoj bijes na posvećene duše i želju da ih pobijedi. Dakle, u toj bitci koju je Zli poduzeo protiv Mariam, njegov je cilj bio natjerati je da samo jednom prigovori zbog patnje koju je morala izdržavati. Sotona je oholo izjavio: “Ivući ću iz nje makar jedini prigovor.”

Vidimo koliko je junaštvo Mariam pokazala tijekom tih četrdeset dana! U svojem krajnjem milosrđu, prihvatila je da trpi sve nevolje, sve boli kako bi ih predala Kristu. Svoje trpljenje u zajedništvu s Kristovim trpljenjem, prikazala je za otkupljenje duša. Zli se trudio, ali nije uspio izvući niti jedan prigovor. A što je rekla svaki put kad je došla sebi (jer je većinu vremena zbog toga opsjednuća bila nijema) ? “Gospodine, prikazujem ti sve ove muke za Crkvu, za svetost svećenika, za duše u nevolji, za duše koje se gube.”.

Neprestane pobjede, koje je ova novakinja izvojevala nad sotonom, sve više su smanjivale sotoninu snagu i zbunjivale ga. Videći da gubi na svim poljima, počeo je moliti Boga da mu omogući prekinuti tu borbu. Zažalio je što je predložio “taj dogovor” i želio je promijeniti svoju odluku. Međutim, Gospodin mu je ovako odgovorio: “Tražio si da staviš njeno tijelo na kušnju tijekom četrdeset dana: nećeš se izvući dok ne prođe tih četrdeset dana! Sotona je bio primoran nastaviti sve do završetka tog vremena, iako je svaki dan doživljavao poraz za porazom.
Sve prisutne osobe mogle su čuti Mariamin mirni glas: „Sjedinjujem se s Isusom i Marijom , prikazujem svoje patnje za sve one koji su protiv Crkve, bože moj, budi blagoslovljen“.
Umjesto da prigovara, Mariam je Bogu upućivala samo blagoslove.
Sotona je nastavio – prema zapovijedi dobivenoj od Gospodina – otkrivati Mariam i cijeloj njezinoj zajednici svoje podle taktike, a otkrio je i druge stvari o sebi. Ovo su njegove riječi: „Tri najmoćnija oružja usmjerena protiv nas jesu milosrđe, poniznost i poslušnost.“
Dodao je: „Ja sam napasnik, posvuda sijem podjele. Činim što hoću.“
Ovdje vidimo opasnost od provođenja vlastite volje, što je u suprotnosti s Isusovim riječima koje je uputio Ocu: „Ali ne moja volja, nego tvoja neka bude.“ (Lk, 22,42)
Nadodajmo još jedan podatak, Sotona je skinuo veo jednoj prisutnoj redovnici. Rekao je: „Strgat ću ovaj veo jer ne volim skromnost, ona me iritira.“
Sotona je također javno optužio Mariam zbog njezinih grijeha. Kao što znate, Zli je Tužitelj (Kako je sv.Ivan opisao u knjizi otkrivenja). Ali, kako je Mariam odgovorila na njegovu optužbu?
„Da, ja nisam ništa drugo doli grijeh, ali uzdajem se u milosrđe Božje.“
Sotona je uzviknuo: „Pa nije moguće! Ova mala ništica će nas sve pobijediti!“
ima još mnogo toga, dosta tog se svodi, da se mora biti POSLUŠAN, SKROMAN I PONIZAN, isto tako Bog sigurno neće dopustiti da budete napastovani preko svojih mogućnosti, samo se morate moliti i zazivati Gospodina i njegovo milosrđe.
Najbitnije je provodit Kristovu volju i ići stopama Učitelja.
Čak i ako nekada vas netko „gazi“, morate sve to strpljivo podnositi, jer Bog ima velike planove s vama ako nadvladate bijes i upregnete jezik i misli!

sotona je sveprisutan u našim životima jednako kao i Bog.
kuša nas na najrazličitije načine, najčešće tako da nismo ni svjesni toga, tada lakše padamo. vreba naše slabosti i podmeće.
nije dovoljno reći “ja sam uz Isusa, ništa mi ne može”. moramo i odraditi svoj dio protiv njega.
netko ima tu mislost da ga je Bog stvorio dovoljno jakim, da se može boriti sa sotonom svim sredstvima. mnogi sveci su imali direktne susrete s njim, borili se na načine koji su nama nezamislivi.
trebamo zahvaliti Bogu što većina nas ipak ima drugačiju ulogu u toj borbi

 

Jedna prelijepa knjiga, nije nesto posebno velika, oko 100-njak stranica, ali je iznimno poucna i moze se mnogo, mnogo naucit, preporucio bih je svima.

http://verbum.hr/knjige/bl-mariam-iz-betlehema-4890/ – Tu možete naručiti knjigu.

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: