Susret koji mijenja život

I. TJEDAN DOŠAŠĆA | PETAK
BEZGREŠNO ZAČEĆE BDM
Riječ za tebe

Ako je došašće bitno prožeto iščekivanjem Spasitelja, onda je Marija najveći i najsadržajniji znak tog iščekivanja. Ako je susret bit i uvjet događaja Božića, onda je Marija sam Susret. U njoj se nije dogodio samo vanjski, formalni susret s Mesijom, nego stvarni, utjelovljeni. Marija nije iščekivala nekog tko će tek dotaknuti njezin život, pa proći, nekog tko će zabljesnuti poput zapadnjačkih blještavih trgovačkih Božića i nestati ostavljajući prazninu, možda još veću nego je iščekivala Boga koji će postati njezin sin. Isus-Mesija će stubokom promijeniti Marijinu sudbinu. To je susret koji mijenja život. Za takav se susret u došašću treba pripremiti, takvom se susretu valja otvoriti.
Ne možemo ovdje ne zastati i pogledati svoje susrete u svjetlu spomenutog Marijinog susreta s Bogom. Kakvi su moji susreti s onima s kojima dijelim život u obitelji, u školi ili na poslu? Usrećujem li u susretu ili nanosim bol, darujem li ili uzimam? Oslobađam li ili zarobljujem one koje nazivam svojim prijateljima, mužem ili djetetom, dragom ili dragim? Možda je i ljubav, kako nazivam svoj odnos naspram drugog, duboka sebičnost? Možda zaista žanjem gdje nisam sijao i uzimam gdje nisam darivao? Na kraju takva susreta ostat će samo pljeva u duši nakon odlaska.
Ima ljudi, čak mladih, koji su se zbog iskustva takvih praznih susreta zatvorili. Oni više nikome ne otvaraju srca živeći po načelu: »Nikome neću nanijeti nepravde, ali ni s kim ne želim imati posla«. A znamo, tko se ne odvaži na susret, neće doživjeti drago iznenađenje. Tko ne poklanja radost neće je ni primiti. Tko zatvara svoje srce pred bližnjim i sam će naići na zatvorena vrata.
Ovih božićnih dana dogodit će se tisuće susreta. Božić je blagdan darivanja jer je čovječanstvo na taj dan dobilo najveći dar u povijesti, Boga samog, dostupnog svakom čovjeku. Možda ćemo podijeliti mnoštvo darova, a ipak nećemo usrećiti ni sebe ni one koji će primiti naš dar. Može li se to dogoditi? Može ako u tom susretu damo našto od sebe a ne sebe. Tako nismo čovjeku donijeli dušu, sebe, Boga, već samo nešto što će ga časovito zasititi.
Bog je kroz povijest uvijek ljudima slao darove i pomagao im na svim životnim stazama, ali sve dok o prvom Božiću, o Utjelovljenju Sina Božjega nije dao sve, sebe samoga, čovjek nije mogao postati sretan, spašen. Susret, dakle, usrećuje ako u njega ulazimo s istinom i ako se događa u Božjem ozračju.
Želimo li za Božić usrećiti nekoga, ne kupujmo ga nego mu darujmo sebe, pa ni Bog neće ostati daleko.
Fra Ante Grbeš

Oglasi