Vjera mudraca s Istoka

BOŽIĆNO VRIJEME  | SUBOTA
BOGOJAVLJENJE |
Svetkovina
Vjera mudraca s Istoka

Kako je dojmljiva vjera ovih mudraca sa Istoka! Na svom putu nisu imali nikakvu sigurnost, osim zvijezde koja je u njihovim srcima održavala nadu. Nisu se dali zaslijepiti sjajem Herodovog dvora, nego su nastavili dalje dok nisu našli Dijete kako leži povijeno u jaslicama. I njihova vjera niti jednim trenom nije bila poljuljana, nego se baciše na koljena i iskazaše počast Bogu i Kralju koji pred njima ležaše. Donijeli su mu najdragocjenije što su imali: zlato za Kralja, tamjan za pravog Boga i mirnu kao znak njegove ljudskosti, predznak njegovog ukopa.

Ovim darovima darovaše mudraci sami sebe, svoje srce, svoj život ovom čudesnom Djetetu, koje je došlo promijeniti tok povijesti. Bili su spremni vratiti se s Radosnom viješću da su pronašli onog kojeg su čitav život tražili. Svoju nadu ubuduće će upravljati u nebo, jer savršenstvo dolazi od Boga koji će ih nakon njihove smrti primiti k sebi.
Ne mogu li i nas ovi mudri kraljevi potaknuti da i sami u svim previranjima našeg života nikada ne zaboravimo tražiti Dijete Isusa? Oni nas upućuju da i sami svoju zvijezdu slijedimo, onako kako nam u našoj savjesti osvjetljuje pravi put. Za nas treba biti jedino važno: Tražiti Istinu o Bogu i Spasitelju i nje se pridržavati. Boga i Kralja tamo moliti gdje ga možemo naći. Na poseban način nam je čovjekom postali Sin Božji prisutan u svojoj Riječi i u svome Sakramentu svete Euharistije. Dođimo i tamo mu se zajedno s Marijom i Josipom i pastirima pomolimo. Pokleknimo zajedno s mudracima s Istoka koji sve donesoše što imadoše. Darujmo i mi sami Isusu sve što imamo – naše svakodnevne patnje i grijehe! – Amen.

Oglasi