SAKRAMENT SVETE PRIČESTI – EUHARISTIJA

SVETA PRIČEST – EUHARISTIJA
Euharistija je izvor i vrhunac svega kršćanskog života. Ona sadrži sve duhovno blago Crkve: samoga Krista, naš Vazam. Euharistijskim slavljem već se pridružujemo nebeskoj liturgiji i unaprijed kušamo vječni život.
«Ovo činite meni na spomen» (1Kor 11,24)

Svetu Pričest primaju vjeroučenici trećeg razreda osnovne škole koji žive na području naše župe. Uz redovito pohađanje školskog vjeronauka, potrebno je i pohađanje župskog. Nakon završene priprave, po prvi puta pristupaju sakramentu pomirenja (ispovijedi), a nakon toga, svečano u nedjeljnom euharistijskom slavlju, primaju svoju prvu sv. Pričest.

Za krštene u drugoj župi, potrebno je donijeti potvrdu.

Euharistija je jedan od tri osnovna sakramenta uvođenja u kršćanstvo. Krist je prisutan u Euharistiji pod prilikama kruha i vina; ne samo da mu se klanjamo i divimo već da ga i blagujemo. On je tu da bude naša hrana za nadnaravni život kojeg smo primili u krštenju. Sam je rekao: «Ako tko jede od ovoga kruha živjet će zauvijeke» i «Tko jede tijelo moje i prije krv moju, ima život vječni».
Stoga Crkva poziva svoje članove da često pristupaju svetoj pričesti, posebno u važnijim zgodama života ili za vrijeme slavlja crkvenih svetkovina i blagdana. Kršćanin može uvijek pristupiti pričesti kada nije u smrtnom grijehu.
Posebna pažnja se pridaje spremanju djece za ovaj sakramenat. U župama se, nakon obuke za vrijeme trajanja župnoga vjeronauka, priređuje zajedničko misno slavlje prve pričesti.
Prvoj pričesti prethodi i prva ispovijed. Preporučuje se da prva ispovijed ima svoje posebno obilježje. Najbolje je da se obavi tjedan dana prije pričesti u obliku pokorničkog bogoslužja.
U slavlju prve pričesti vrlo značajno mjesto zauzima obnova krsnih obećanja. Tada djeca – prvopričesnici – sami izražavaju svoju vjeru koju su, na njihovu krštenju, ispovjedili roditelji i kumovi.
Kandidati za sakramenat prve pričesti, koji uključuje i ispovijed, prijavljuju se početkom školske godine. Kandidati za prvu pričest mogu biti polaznici III. razreda osnovne škole ili stariji učenici koji se još nisu pričestili ni ispovjedili. Pohađanje samo školskoga vjeronauka nije dovoljno za primanje ovih sakramenata, tako da kandidati moraju biti uključeni i u župni i u školski vjeronauk.

MOLITVE

Roditeljska preporuka za prvopričesnike
Dobri Bože, preporučujemo ti našu djecu – čista srca kao procvali cvijet. Njihov pogled mami roditeljsku suzu. Ovo je naša treća suza radosnica koju su nam izmamili iz roditeljskog oka. Kad su došli na ovaj svijet, proplakali smo od radosti. Kad je svećenik prelio njihovo čelo vodom krštenika, izmamili su nam suzu radosti. Rasli su na našu radost. Slatki naš teret. Obećali smo da ćemo ih odgojiti u vjeri Svetih Otaca. Čuvaj ih, dragi Bože, jer će odsada sami pristupati do oltara gdje ih čeka tvoj Sin, Isus Krist. Nemamo puno riječi. Dobra su to i pametna djeca! Sretna djeca svojih roditelja. Mi ćemo biti iza njih, tvoj blagoslov nad njima. Opet ćemo svoju sreću, gledajući njih, iskazati suzom radosnicom iz roditeljskog pogleda. Dragi Bože, naša bijela djeca, sreća roditeljska, neka rastu i cvjetaju na radost hrvatskoga naroda, da postanu voće kršćanske vjere. Koji put nestašna, a danas ovako dobra. Naša djeca! Naša draga bijela djeca!

Prvopričesnička molbenica
Dragi Bože, daj da mi – prvopričesnici – budemo živi svjedoci svoga krštenja.Dragi Bože, daj da mi – prvopričesnici – budemo blagovjesnici mira i ljubavi.Dragi Bože, daj da mi – prvopričesnici – koji po prvi put pristupamo oltaru okrjepe kršćanske, budemo nahranjeni kruhom od kojega nikad nećemo ogladnjeti.Dragi Bože, daj da mi – prvopričesnici – koji po prvi put pristupamo oltaru jakosti kršćanske, budemo napojeni pićem od kojega nikada nećemo ožednjeti.Dragi Bože, daj svima koji su položili svoje živote za križ časni i slobodu zlatnu, vječnu domovinu u nebeskom kraljevstvu.

Prvopričesnička zahvalnica
Dragi Isuse, dugo smo se pripremali i čekali smo dan susreta s tobom. Uputili smo se k tebi – kruhu prvopričesničkom. Čekao si nas na stazi života. Danas smo se s tobom susreli u našoj crkvi. Na oltaru, u prilici svete hostije, čekao si nas – nas prvopričesnike – da nas nahraniš kruhom života. Ti znaš, dragi Isuse, da naši koraci nisu još tako čvrsti u hodanju. Mi koji put potrčimo… i padnemo. I opet se podignemo. Od danas ćemo ići zajedno s tobom. Vodi nas! Mi idemo za tobom. Ti idi ispred nas. Ako padnemo koji put, podigni nas svojom moćnom desnicom. Još te molimo da svojom darežljivom rukom zahvališ svima koji su nam pomogli doći do tebe. Danas te osobito molimo za svoje roditelje. Neka im naša sreća bude zahvala za sve.

Roditeljska zahvalnica za prvopričesnike
Kako je lijepo vidjeti, dobri Bože, našu djecu u bjelini na svetoj misi. Odmah nam navru drage uspomene kada smo ih prvi put gledali u bijeloj krsnoj haljini. Oni se tog dana ne sjećaju. Bili su još sitni i nisu znali govoriti. Mi smo ih – roditelji i kumovi – donijeli u crkvu pred oltar i tebi prikazali. Tada smo u njihovo ime obećali da ćemo ih još jednom dovesti pred oltar u bjelini. I to smo obećanje danas ispunili.
Na njima vidimo da su sretni. I mi smo sretni gledajući ih u bjelini. Danas ih nismo donijeli u naručju, nego doveli u crkvu. Doveli smo ih pred oltar okrepe kršćanske da ih tvoj Sin, Isus Krist, nahrani kruhom života, kako je obećao. Hvala ti, dragi Bože, na daru života i vjere. Neka naši prvopričesnici blistaju u radosti roditeljskoj, cvjetaju u bjelini kršćanskoj!

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: