Moliš li?

nedjelja-poucne-price-30-nkg-c-molis-liMoliš li?

Sin je pošao u Zagreb na studij iz naše hercegovačke katoličke obitelji. Otac i majka su ga odgajali onako kako se to lijepo ovdje čini, ne bi li on nastavio u velikom gradu živjeti onako kako su ga učili, kako treba i kako to oni rade.Koliko god malo škrta zemlja davala za one koji su otišli od kuće je moralo biti dovoljno materijalne potpore, upravo kao što se za čobanče ostavljao uvijek najbolji dio objeda ili za one koji nisu na objedu. Većina naše djece su na sve ovo odgovarala na vrijeme svojim diplomama uza sve poteškoće što su bili Hrvati i katolici, a pogotovu iz Hercegovine ” koja svijet naseli a sebe ne raseli”.
A taj naš student, daj Bože da je iznimka, pa bi barem potvrdio pravilo, je ubrzo počeo pisati ocu da mu pošalje štogod novca da može preživjeti. Očev odgovor je bio bez ikakve upitnosti odmah:
– Sinko, moli se dragome Bogu i biti će svega.
– Tata, molim se svaki dan i ujutro i uvečer.
– Moliš li se iz fra Anđelova molitvenika?
– Jesam tata svaki dan.
– Nisi sine. Moli se ti dragome Bogu svaki dan i uzmi kadgod molitvenik.
Nakon par dana sin se opet javio svome ocu, ali sada još žučnije jer svaki dan kako prolazi, potrebe su još veće, a očev je odgovor bio ponovno odlučan da se moli Bogu i da će dragi Bog sve dati. No, već kada je bilo vrijeme pouke, treći put je otac prekorio sina, sada ne već samo za to što ne moli nego i laže jer ne govori istinu: – Sine dragi, otvori molitvenik koji još nikako nisi uzeo u ruke i pomoli se dragome Bogu. Ja sam ti u molitvenik koji sam poslao s tobom stavio novca da ti može biti do idućega dolaska k nama, a ti ga nikako nisi ni otvorio…

(po sjećanju V.Blagin, Mabić/Jukić,V.173)

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: