Sv. Josip – Pobožnosti – Sedam žalosti i radosti svetog Josipa

Sveti Josip (2)Sedam žalosti i radosti svetog Josipa

Među brojnim vježbama pobožnosti  u čast sv Josipa, postoji jedna poznata,  razmatranje njegovih sedam žalosti i sedam radosti. Ova pobožnost duguje svoje podrijetlo jednog glasovitog događaja,

Dva Fratra Reda svetoga Franceska, mnogo bogoljubna svetomu Josipu, putujući priko mora od Fiandre, razrušivši se plav, padoše u more, i uhitiše se nike dašćice, i dva dni postaše u more nošeni od valova simo i tamo, priporučujući se svetomu Josipu. Treći dan ukaza se njima sveti Josip u obličju lipa mladića, pozdravi ih, i pokripi ih, i dovede ih zdrave na kraj. Kako se vidiše oslobođeni, zafališe Bogu, i onomu mladiću, i moliše ga, da im reče njigovo ime: Ja sam, reče, Josip sveti. Potom toga objavi im sedam Radosti i Žalosti, koje ima na ovom svitu, obećajući da bi pomoga u svakoj potribi sve, koji bi na uspomenu od ovih Radosti, i Žalostih svaki dan govorili sedam Oče naši, i sedam Zdravi Maria. I pobignu od njihovih očiu.

Uzmite, daklen, Bogoljubni, način za ovo izpuniti za slavu Božju, i čast Josipa svetoga i za vašu duhovnu i tilesnu korist.

Czvit razlika mirisa duhovnoga
Preuzeto i djelomično prilagođeno iz djela Czvit razlika mirisa duhovnoga (Flos varii odoris spiritualis) fra Tome Babića.

Pobožnost na spomen sedam žalosti i sedam radosti sv. Josipa

K tebi se, o sveti Josipe, utječemo u svojoj nevolji. (Pošto smo tvoju Presvetu Zaručnicu za pomoć zamolili, molimo pouzdano i za tvoju pomoć.) Za ljubav koja te je s neoskvrnjenom Djevicom i Bogorodicom vezala i za očinsku ljubav kojom si dijete Isusa grlio, smjerno te molimo da baštinu koju je Isus Krist svojom krvlju otkupio, milostivo pogledaš te našoj nevolji svojom moći u pomoć pritečeš. O brižni čuvaru božanske obitelji, brani odabrano potomstvo Isusa Krista; ne daj, predragi Oče, da nas okruže zabluda i pokvarenost. Budi nam s neba milostivo u pomoći, o naš jaki zaštitniče, u borbi s vlašću tmine, pa kao što si nekoć dijete Isusa iz najveće pogibli života izbavio, tako i sada brani Svetu Crkvu Božju od svih zasjeda neprijateljskih te nas svakoga pojedinog trajno uzmi pod svoje okrilje da mognemo po tvojem uzoru i tvojom pomoći sveto živjeti, blaženo umrijeti i u nebu vječno blaženstvo zadobiti. Amen.
(Molitva pape Lava XIII.

 

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: