Veliki tjedan – Petak

Veliki tjedan – Petak

Danas je dan kada je Isus umro. Ne negdje na krevetu i u tišini sobe okružen svojim najbližima. Ne utješen i pomognut u svojim zadnjim trenutcima. Njegova je smrt bila strašna i okrutna. Božji Sin i naš Spasitelj podnio je bolnu i sramotnu smrt.

Smrt je naš najveći i posljednji protivnik. S njom se svatko mora jednoga dana susresti. Možemo ne misliti na nju, bježati od nje, praviti se kao da je nema, zatvarati oči pred njom, ali ona nam neumitno prilazi, ništa je ne može zaustaviti i svakome će jednoga dana pokucati na njegova vrata života.Smrt je zadnji ali nasreću ne i nepobjedivi naš takmac i suparnik. Nakon Isusove smrti sve se primijenilo. Tako zajedno sa sv. Pavlom možemo hrabro i u vjeri reći: „Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?“
Križ

Danas je Isus primio križ. Podigao ga je na svoja ramena i krenuo ulicama Jeruzalema noseći ga do svoga stratišta. Krenuo je prema Kalvariji. Kad hodočastimo u Sv. zemlju, onda je neizostavna pobožnost Križnoga puta ulicama kojima je i Isus nekoć prolazio noseći svoj križ. To je pobožnost Križnoga puta označila u četrnaest postaja. I danas je tu prava gužva i metež. Trguje se i prodaje, galami i nadvikuje. Unatoč tomu i usprkos, vjernici nastoje sabrano i odano nositi naizmjence veliki drveni križ i od postaje do postaje prolaziti i proživljavati ono što je naš Gospodin proživio kad se dogodio prvi stvarni Križni put, a ne samo neka pobožnost ma kako ona bila vjerna i ganutljiva.

Danas čitamo muku kako ju je zapisao očevidac, onaj koji je pratio Isusa i bio nazočan od početka pa do kraja muke, ljubljeni učenik Ivan.

Uzeše dakle Isusa. I noseći križ, iziđe on na mjesto zvano Lubanjsko, hebrejski Golgota.

Molitva

Gospodine, sve je već odlučeno. No ostaje još uspon do Golgote. Neće biti nimalo lagan kao što je to nama danas kad prolazimo tim ulicama u obavljamo pobožnost Križnoga puta. Uzeo se svoj križ i krenuo. Gospodine, opiremo se križu i ne prihvaćamo ga lako. Nekima je strahovito težak da od njegove težine ne vide smisla takvom životu i nikako se ne mogu s njim pomiriti. Katkad se potpuno okrenu od tebe i otuđe. Križ im je raskorak i odvodi ih od tebe. Tako se stvara provalija između njih i tebe. Križ nam je uvijek izazov i postavlja nam mnoštvo pitanja. Zašto patnja? Zašto nevolja? Zašto bolest, stradanje, neuspjeh… Toliko ima tih „Zašto“, Gospodine, da se prestrašim, jer im ne vidim kraja i ne nalazim odgovora. Gospodine, molim te za više svjetla u mojoj tami, više snage u mojoj malaksalosti, više spremnosti u prihvaćanju križa.

Ondje ga razapeše, a s njim i drugu dvojicu, s jedne i s druge strane, a Isusa u sredini.

Raspeće

Danas je Isus razapet na križu. Danas je trpio više nego ikada. Uprimo svoj pogled prema Raspetome, Prikovanome na drvu križu. Nije li nam rekao da će nas sve privući k sebi kada bude uzdignut na križu? U razapinjanju gledamo sve zlo i grijeh koji su doveli Isusa na križ. Tu gledamo također i njegovu beskrajnu ljubav u kojoj je sve prihvatio i bio raspet.

Molitva

Raspeti moj Spasitelju, sada si potpuno ostavljen. Udarci čekića odjekuju označuju da se događa ono najstrašnije: razapinjanje i polagano umiranje u strašnim mukama. Do Kalvarije si učinio zadnje svoje korake kao čovjek. Tu se tvoj put dovršio i zaustavio. Uza te su samo oni najbliži koji suosjećaju s tobom. Tvoja majka, učenik Ivan i neke pobožne žene. No tu su i oni koji ti se rugaju i naslađuju tvojim mukama i bolima. Gospodine, hvala ti na svemu što si učinio za mene. Sada se više ne možeš nikamo pomaknuti. Ostalo ti je jedino trpljenje kojim nas spašavaš i koje prikazuješ za nas. Neka ne bude uzaludno za mene. Daj da po njemu budem vjerniji u svom pozivu. Privuci me k sebi i učini zahvalnijim za sve što si za mene učinio.

Smrt

raspČim Isus uze ocat, reče: „Dovršeno je!“ I prignuvši glavu, preda duh.

Na današnji dan Isus je umro. Je li to kraj svega? Je li Isusa smrt pograbila i odnijela u svoje ništavilo, u jedan veliki Ništa? Što nam tu može reći naše znanje i naš um? Šute nemoćni ili tek pokušavaju nešto promucati.

Tu počinje snažni i istinski govor vjere. Vjera nam kaže: „Ne nije kraj. Tu je tek pravi početak.“ Isus želi reći da je sve ispunjeno i dovršeno. Sve ono što je započelo Utjelovljenjem u Nazaretu, pa do ovih zadnjih riječi na križu. Sad se može potpuno predati Ocu. Djelo je dovršeno, misija je do kraja ispunjena. Još će mu biti probodeno Srce i kojega će poteći zadnje kapi krvi i vode za naše spasenje.

Molitva

Što ti još mogu reći, Gospodine, kada te promatram u zadnjim trenutcima tvoga života? Ima li riječi koje mogu izreći ono što osjećam? Je li potrebno išta reći? Može li se tu išta govoriti? Ti si dovršio svoju misiju i ispunio što je Otac tražio od tebe. Zato si u potpunoj sigurnosti i zahvalnosti rekao svoj: „Dovršeno je!“ Da, Gospodine, sve je dovršeno i mogao si izručiti svoju Duh u Očeve ruke.

Gospodine, molim te da i ja svoju misiju ispunim do kraja. Daj da izvršavam Božje djelo do posljednjeg daha! U dan kad smrt pokuca na moja vrata da mogu hrabro i u miru reći svoj: „Dovršeno je!“ Vjerujem da ćeš me prihvatiti i dočekati u tom sudbinskom prijelazu iz ovozemnog i nebeski život.

Poticaj

Danas ću napose usmjeravati svoje misli prema nekoj od postaja Križnoga puta. Pokušat ću nešto reći Gospodinu iz svoje situacije i nastojati čuti što mi on govori iz tog prizora za moj vjernički život. U obredima ću napose pobožno i odano poljubiti Krista na križu po kojemu je otkupio svijet i spasio.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.