Čudo krvi – Kamenovana Bogorodica

Kamenovana Bogorodica

Početak predaje o Bogorodici Kamenovanoj vezan je za selo Re u dolini Vigezzo na sjeveru Italije i seže u 1494. godinu kada je neki mladić imenom Giovanni Zucono u trenutku ljutnje kamenom pogodio srednjovjekovnu sliku Bogorodice s Djetetom naslikane na pročelju seoske crkve sv. Mauricija. Slika je nakon toga tri tjedna neprekidno krvarila što je privuklo pozornost znatiželjnika. Uslijedila su i čudotvorna ozdravljenja po Bogorodičinom zagovoru, pa je nakon nekog vremena dio zida s čudotvornom slikom prenesen u novoizgrađenu baziliku. Pobožnost prema Bogorodici Kamenovanoj osobito je zaživjela tijekom XVII. i
XVIII. stoljeća, a vjeruje se da su ju na područje Srednje Europe putem svetih sličica proširili
dimnjačari iz Vigezza, svojedobno vrlo traženi na ovim prostorima.

Čudotvorna krv prolivena s prednje strane Bogorodice je najdragocjenije blago svetišta. Mala količina čudotvorne krvi nalazi se u maloj staklenoj ampuli zatvorenoj staklenim čepom i obješenom na zlatni lanac. Oporavljena krv dolazi u obliku malih kristala različitih veličina, žućkaste i tamno crvene boje.

Ampula je zatvorena u staklenu čašu zajedno s tkaninom boje tamne boje slonove kosti i svilenim fragmentom koji sadrži sivkasti muštin. Svila je posuta tamnocrvenim mrljama. Tu su još dva crveno-crvena svilena ulomka i fragment sirove tkanine u obliku vrpce, s fragmentima srebrnog papira. Staklo se zatvara metalnim poklopcem s četiri brtvila. Najmanji je nejasan. Može potjecati iz prvog izviđanja relikvije 1628. koju je proveo biskup Volpi. Drugi pečat je biskupa Eula i odnosi se na moguće priznanje u desetljeću njegova biskupstva između 1876. i 1886. Treći biskup Osola datira iz 1948. godine u kojoj je franjevački biskup uzeo djelić tkanine namočene u čudotvornu krv da je razotkrije u maloj monstraci koja je pratila kip Majke hodočasnice u svim župama biskupije Novara. Sada je vrijeme blagosloviti čudesnu krv hodočasnicima koji dolaze u svetište.

Posljednje istraživanje bilo je u listopadu 1962. na inicijativu nadbiskupa Gramignija. Dragocjene relikvije čuvaju se u šatoru na poleđini oltara Gospe u prijenosnom relikvijaru otvorenom 5. kolovoza 1928. po uzoru na novi hram.

Gospa od krvi VALLE VIGEZZO – NOVARA Suze na slici: utorak, 29. travnja 1494

Tragovi krvi na slici čuda gotovo su nestali; mogu se identificirati samo s optičkim instrumentima. Znanstveno istraživanje freske i relikvija krvi izvršila je prof. Judica Cordiglia iz Torina 1962. godine. Sadržaj ampule pokazao je nepogrešiv spektar komponenti krvi; tkanine su bile tkanine starosti čuda; dok je radiografsko ispitivanje glave Bogorodice naglašavalo lom frontalnog dijela uzrokovanog rubom tupog instrumenta ravnog oblika (piodella).

Istraga prof  Cordoglia također je istaknula zapanjujući detalj koji su dali očevici u vrijeme izljeva: protok krvi, umjesto da teče na glatkom zidu freske, tekao bi licem Gospe i  Djeteta kao da su dvije prave osobe.

Danas svetište čine dvije zgrade koje su međusobno povezane. Uz veličanstvenu baziliku posvećenu 1958. da djeluje kao škrinja s blagom. Srce kompleksa ostaje svetohranište u kojem se nalazi dragocjeni relikvijar. To je kristalna ampula zapečaćena staklenim čepom, ovješena u zlatni lanac i zatvorena u staklenu čašu s krpom i fragmentom svile natopljenom u tekućinu koju je provela profesorica Judica Cordiglia iz Torina 1962. potvrdila je da je hematske prirode, dok je radiografsko ispitivanje Bogorodičinog čela naglašavalo lom uzrokovan rubom tupog ravnog tijela, oblik “piodele” korišten u tradicionalnoj igri na podrijetlo čuda.,

Mudrost Oca
No, kako bi ponovno otkrili najautentičniji osjećaj ovog mjesta, moramo se vratiti u sićušno staro svetište ispred oltara  gdje je, zaštićeno staklom, freska iz koje je sve počelo. Dijete koje sjedi na koljenima Djevice drži kartu s natpisom In gremio matris sedet sapientia patris (U majčinoj utrobi sjedi mudrost Oca). “Sve počinje i završava ovdje”, komentirao je otac Julita, ” Marija nam pokazuje i nudi nam Isusa, jer je Majka najsavršeniji i najsigurniji način da se dođe do Sina, budući da je na isti način Isus došao na susret s nama ».

Čuda se ponavljaju
Ovdje se hodočasti već 524 godine. Ovdje dolaze čak iz Mađarske . Tamo gdje je slika Madonne di Re, koju je nosila skupina Vigezzini emigranata, ponovila čudo . «Ljudi Božji», zaključuje nam otac Julita, « Marija daje obećanja koja ne varaju. Više od pet stoljeća popularne pobožnosti svjedoči da su mnogi pronašli odgovore na pitanja koja remete naše hodanje u labirintima povijesti, kako pojedinci i tako i zajednice “.

Najsvečanije slavlje je 29. travnja . Ovaj datum podsjeća na čudo 1494. godine. Vrhunac je “Misa čuda” u 15.00 sati. U popodnevnim satima slavi se još prije nego što je Pio XII odobrio takozvanu “večernju misu”, zahvaljujući oprostu . 1. svibnja, ako vrijeme dopusti, u 15 sati relikvija se nosi u procesiji oko bazilike.

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: