2208 – Blažena Djevica Marija Kraljica

Blažena Djevica Marija Kraljica

Osam dana, nakon blagdana Marijinog uznesenja na nebo, slavimo Mariju Kraljicu neba i zemlje. Sami naslov proizlazi iz pučke pobožnosti. Današnji spomen Blažene Djevice Marije Kraljice nije liturgijska fešta mnogo posjećena. I sami blagdan je novijeg datuma. Uveden je 1954. godine na kraju proslave Marijanske godine.

Način shvaćanja kraljevanja određuje odnose među nama ljudima i naše odnose s prirodom. Ti odnosi variraju već prema ideji koja se ima o Bogu i čovjeku, njegovoj slici i prilici. Ako je Bog onaj koji sve drži u ruci, tada je ostvareni čovjek onaj koji uspijeva staviti ruke na sve. Ako je Bog Bog-s-nama, tada je ostvareni čovjek onoj koji se stavlja u ruke svih. Tada je ostvareni čovjek onaj koji je solidaran sa svima. I u Svetom je pismu bio spor prijelaz s prve na drugu ideje.
Po sebi moć je vrednota. Ona označuje mogućnost, sposobnost. Može biti izvršavana dobro i loše. Božja je moć blagost i poniznost, pravednost i ljubav. Njegova je moć u službi života. Njegovo kraljevanje ima neiscrpnu političku važnost. Ono nije pristalačko, nego kritizira svako gospodovanje čovjeka nad čovjekom. Njegovo je kraljevanje u ovom svijetu ne samo na spiritualistički način, kao idealni cilj povijesti. Ono je konkretni način življenja svakodnevnice, koji pokazuje svima ljepotu istinskog postojanja.
Marija je doista istinski pokazatelj takvog načina postojanja. Ona sebe naziva službenicom jer je potpuno raspoloživa poslušati, ostaviti prostor riječi. Dopušta Božjoj riječi da u njoj živi i raste. Ista joj riječ ispunja cijeli život. U Mariji, službenici Božjoj, zapravo se pokazuje Bog, istinski sluga čovjeka. U njoj je konačno Božja raspoloživost pronašla odgovor. Božje srce pronalazi ljudsko srce koje izgovara „da”. „Da” službenice prihvaća vječni Božji „da” nama ljudima. Zato u Mariji ne postoji ni najmanji tračak oholosti ili autoritativnog gospodarenja. Ona je zahvalna ponizna službenica Gospodnja. Ona je stvorena i oblikova Riječju koja čini sve veoma dobro i lijepo. Ona je više Majka nego Kraljica. Ona je Majka jer rađa s Bogom i rađa Boga. Ona je Kraljica jer živi i djeluje kao Bog. U Mariji se podudaraju božanska kraljevska moć i majčinska ljubav. Zapravo to je jedna te ista stvarnost. Način božanskog kraljevanja je majčinski: služenje, nježnost, briga, prihvaćanje.
Uteći se u punom pouzdanju moćnom Marijinom zagovoru, znači odgovoriti na Božje načine kraljevanja. Naš „da” svakoj slušanoj riječi čini nas da prihvatimo komadić povijesti Riječi, koja je uzela prebivalište među nama.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: