25. NKG – PETAK – RAZMATRANJE

XXV. TJEDAN KROZ GODINU – PETAK
25. NKG – Svagdan

RAZMATRANJE

TKO JE TAJ ISUS?
Lk 9,18-22

“Budi junak! Na posao! Jer ja sam s vama!” Za koji mi je to posao potrebno upravo junaštvo? Odakle ga crpim? Ako dopustim Bogu da na meni radi i ako se njemu predam kad posustanem – ne bi li se iz toga moglo roditi novo junaštvo?

Kad je Isus upitao svoje učenike što se o njemu govori, apostoli su brzo prenijeli razmišljanja u kojem su Isusa gledali kao nekog nasljednika potvrđenih velikana u povijesti Izraela: Ivan Krstitelj, Ilija, neki od proroka. No, Isusa ne zanima pozornost i stoga pita učenike, što oni misle, tko je on? Petar je brzo reagirao: ‘Krist – Pomazanik!’ Tim činom je pokazao da je Isus jači od mnogih zvijezda, uzor uzora. No, Isus ne želi kao zvijezda pozirati pred svjetlima javnosti, nego raditi izvršavajući svoje poslanje. I odmah im zabranjuje da to ne govore nikome i dodaje: ‘Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.’Krist ne želi biti promašena investicija u providonosnom planu Božjem.

Ne želi samo svojim imenom privlačiti pozornost. Štoviše, ne želi da se Krist, Pomazanik prošeta zemljom kao mnogi nasilni vojskovođe, upravitelji, kraljevi i carevi. Isus želi stvoriti preokret, želi prikazati sliku Krista, Pomazanika koji osvaja svijet svojom ljubavlju na koju nitko nije imun, ljubavlju koja prašta i moli za svoje progonitelje, ljubavlju koja svojom spontanošću osvaja mase.Pristajemo li takvog Krista uzeti sebi za uzor? Može li nas Krist Pomazanik potaknuti na jednake poteze u našem životu? Može li nam križ na kojem Isus umire moleći za progonitelje biti znak koji treba slijediti ili samo ukras oko vrata ili istaknutim mjestima? Upravo po plodovima očituje se ozbiljnost nakane našeg izbora. Krist nas pita: ‘Što vi kažete tko sam ja?’ Možemo li to pitanje osjetiti i danas, sada? Zar nas ne potiče na ozbiljnost promišljanja o kvaliteti života?S likom Mesije Židovi su povezivali očekivanje da će ostvariti Izraelovo spasenje u ovome vremenu. Nitko nije imao sluha za to da bi Mesija trebao otkupiti ljude od grijeha i donijeti im vječno spasenje. To je bilo pridržano isključivo Bogu. Zato Isus nije želio da se na nj primjenjuje mesijanski naslov, jer je znao da se s njime povezuju ciljevi koji se nisu uklapali u njegovo poslanje, ili su mu čak bili suprotni.

Osobitost Petrove ispovijesti jest u tome što on Isusa priznaje spasiteljem ljudi ovdje i sada, ali u njemu vidi i više od toga, jamca vječnoga spasenja. No i njegovo razumijevanje ima svojih granica. On ne može razumjeti zašto Mesija mora trpjeti? Posebno, zašto mora trpjeti čovjek kojega on voli i koji drugima čini samo dobro? Odgovor je jednako jednostavan koliko i težak: zato što je Isusova moć u nemoći ljubavi, a ne u pobjedonosnoj pozi nacionalnog junaka. Amen.

IZVOR

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

%d blogeri kao ovaj: