2411 – Sveti Andrija Dung-Lac, prezbiter, i drugovi, mučenici

Sv. Andrija Dung-Lac, prezbiter, i drugovi, mučenici – 24. studenoga
Vijetnamski mučenici, Andrija Dung-Lac i drugovi, poznati i kao mučenici iz Tonkina, mučenici iz Annama, mučenici iz Indokine. Povijest katoličanstva u Vijetnamu počinje 1533., kada su stigli prvi portugalski misionari. U XVII. stoljeću tamo su djelovali dominikanski i isusovački misionari. Naviještali su Evanđelje, okupljali vjernike, gradili crkve i organizirali domaće svećenstvo. Razvoj kršćanstva u Vijetnamu obilježen je brojnim progonima.

Progoni su bili nemilosrdni. Ustanovljena je novčana nagrada za one koji pomognu u hvatanju misionara, a uhvaćenim misionarima lomili su lubanje i bacali ih u rijeku. Vjernici su mogli spasiti život, ako su ispred suca pogazili križ. Postojanost i čvrstoća vijetnamskih kršćana nailazila je na strahovite kušnje i patnje. Mnoge od tih brojnih mučenika Crkva je uzdigla na oltar kao blaženike i junake vjere. Od tih blaženika izabrano je 117 istaknutih mučenika, koje je svetima 19. lipnja 1988. u Rimu proglasio papa Ivan Pavao II. Među vijetnamskim svecima mučenicima nalazi se 8 biskupa, 50 svećenika i 59 laika. Od toga su njih 96 Vijetnamci, 11 Španjolci, a 10 Francuzi. Smatra se da je za Krista Gospodina u Vijetnamu minulih stoljeća i desetljeća život položilo između 130 i 300 tisuća vjernika.

Prvi na listi od 117 mučenika obično se nalazi Andrija Dung-Lac (Anrê Trần An Dũng Lạc), prvi vijetnamski vjeroučitelj i svećenik. Rođen je 1795. u pokrajini Bắc Ninh, u poganskoj, siromašnoj obitelji, koja je njegov odgoj povjerila jednom vjeroučitelju u misiji Vinh-Tri. Tamo je kršten i kasnije postao vjeroučitelj. Mnogo puta je bio uhićen, ali su ga svaki puta otkupili mandarini uz pomoć mjesnih kršćana. On je zatim nastavljao djelovati među vjernicima i pripremao ih za sakramente unatoč mnogim opasnostima. Ponovno je uhićen, odveden u zatvor u Hanoiu i podvrgnut ispitivanjima i mučenjima. Više puta su od njega tražili da pogazi i obeščasti križ. Ostao je nepokolebljiv u vjeri pa je osuđen na smrt. Odrubljena mu je glava 21. prosinca 1839. Ostalih 116 svetih vijetnamskih mučenika završili su svoj mučenički život na različitim mjestima i u različito vrijeme. Vijetnamskim mučenicima posvećene su mnoge župe i crkve diljem svijeta, naročito u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Prema posljednjim podacima u Vijetnamu danas u izuzetno teškim uvjetima živi i djeluje oko 6 milijuna katolika. Ovo je prilika da ih se sjetimo u našim molitvama!

%d blogeri kao ovaj: