01. DOŠ – PROPOVIJEDI – c

I. TJEDAN DOŠAŠĆA – UTORAK
01. DOŠ – Svagdan

BIBLIJSKA MISAO DANA

“Blago očima koje gledaju što vi gledate!
Lk 10, 21-24

Dragi vjernici. Danas nas prorok Izaija upoznaje s onim koji dolazi i kaže: takvog pravedna kralja nije bilo niti će biti. Dolazi s neba, uzima ljudsko tijelo – ljudsku narav na koju silaze svi darovi Duha Svetoga. Tu je najavljen onaj njegov dolazak koji se već zbio, ali i onaj koji se ima dogoditi u njegovom drugom dolasku. Taj drugi dolazak mi naviještamo i iščekujemo u svakoj misi. Kad Mesija dođe sve će se promijeniti. Nabraja pritom deset zvijeri i životinja koje, prije međusobno neprijateljski raspoložene, žive u miru. Izaijina slika označuje i Crkvu koja je nastavak Jišajeva izdanka, Krista, pa se na nju kao i na njega odnosi: „Dignut je kao stijeg narodima, puci će ga željno tražiti.“ Želi nam se ovdje reći kako je potrebno kroz došašće strasti pomiriti s krepostima. To jest strasti pretvoriti u kreposti. Naravno da se grijeh ne može pretvoriti u dobro, ali se treba shvatiti da svaka strast nije odmah zla, i treba ju usmjeriti prema dobru. Kako je to moguće čovjeku? Samo s Bogom. Kaže Pavao: „Sve mogu u onome koji me jača.“ Zato molimo za milost, nadahnuti današnjim prvim čitanjem, da nas Duh Božji ispuni svojim darovima i nadahne u našemu radu.

Čitav današnji psalam pjeva o Mesijinu kraljevstvu i kraljevanju: Kraljevstvu pravde i mira, Kristu kralju navijeke, Kristu ocu siromaha.

Kad su se sedamdesetorica radosno vratila s prvog misionarskog putovanja na kojemu su im se pokoravali i zlodusi, Isus im kaže neka se više raduju tome što su im imena zapisana na nebesima. Na to današnji evanđeoski odlomak nadovezuje Kristovo veselje i slavljenje Oca što je tu povlasticu dao malenima. Isus je sav radostan što su učenici po prvi put bez njega uspješno obavili misiju. Pun Duha slavi Oca. I nas taj duh ispunja. Potiče nas na radost i kliktaj. To se mora vidjeti u mom govoru, mojim pokretima, mome radu, mojoj misiji koju imam svaki dan. Isus slavi i blagoslivlja Boga. To nam je primjer koji trebamo slijediti: svaki dan slaviti i blagoslivljati Boga. Svaki dan se kroz ovo došašće vježbajmo zahvaljivati i blagoslivljati Oca. Bog želi djelovati kroz svakoga od nas, bez obzira na stalež, sposobnost ili pak starost. Trebamo svaki dan jedni drugima pomagati biti dobri, ponizni, vjerni, blagi… ostati maleni u sebi a veliki u Bogu. Bog traži naše srce. Ono treba biti otvoreno i plemenito. Zato je potrebna malenost a ne oholost i uznositost. Bog preko malenih lakše dolazi u ovaj svijet. Zato molimo za milost da budemo jednostavni i skromni.

%d blogeri kao ovaj: