Badnjak – Kratke smjernice

Badnjak – Kratke smjernice da lakše proslavimo Badnje večer..
Kad zazvoni Angelus obitelj se skupi za proslavu badnjaka.

Večera na Badnjak je posna. Posebno priređena jela obilježena su kršćanskim simbolima, a blagovanje je pak isprepleteno božićnim zdravicama. Badnjak je večer uoči Božića a dolazi od riječi bdjeti, biti budan, biti bodar, tj. znači noć u kojoj se bdije. Vrhunac toga bdijenja jest proslava polnoćke. Upravo s bdijenjem je povezan niz običaja: unošenje slame i drva “badnjaka” koje gori na ognjištu tu noć i kasnije; zatim božićne svijeće, jedne ili tri, redovito ovezane trobojnicom. U osobit događaj obiteljskog zajedništva spada kićenje borova u kući, a pod bor se redovito stavljaju i jaslice ili koji drugi znak Božića.

Bdijenje počinje uvečer, kad se obitelj okuplja oko stola, još uvijek s posnim jelima, i unošenjem slame i badnjaka, kad domaćin ili najstariji član obitelji, pozdravlja ukućane pozdravom koji naviješta skori Božić:
1. Glava obitelji ulazi u kuću noseći slamu i pozdravlja ukućane:
“Faljen Isus! Dobro vam došla badnja večer!” odgovor: “I s tobom zajedno!”

 1. Nakon pozdrava, otac obitelji sa ukućanima izmoli molitvu: Anđeo Gospodnji
  Potom se donešena slama ne prostire samo po podu već je stavljaju i na stol pod stolnjak. Taj dana se kiti kuća po zidovima bršljanom.
 2. Otac obitelji započinje moliti: Oče naš koji… Zdravo Marijo..
  U vrijeme kad ukućani mole otac obitelji uzme blagoslovljenu vodu i poškropi svu kuću i okolo kuće, tj. sve prostorije u kući, štale (za ovce, konje, goveda itd.) izvana te iznutra, neprestano moleći Vjerovanje.
  (Blagoslovna molitva koju izriče otac je: Blagoslovi Bože ovu kuću, obitelj, štalu i blago, gospodarske zgrade… U ime Oca i Sina i Duha Svetoga škropi blagoslovljenom vodom.
 3. Vrativši se u kuću s panjem- drvetom, zatiče svu obitelj oko ognjišta na slami; stariji sjede na stolcima a djeca na slami, na podu. Unešeni panj – drvo stavlja u vatru i još jednom naviješta badnju većer: Faljen vam bio Isus i Marija. Čestitam vam Badnjak!
  Odgovor glasi: “Čestita ti bila i duša, svjetla obraza ko i do sada!”
 4. Sada započinje molitva koja može trajati i do pola sata (po izboru). Po svršetku molitve na stol se iznosi božićna pšenica, svijeća s trobojnicom na njoj i božićni kruh. Obitelj posjeda oko stola.
 5. Zatim otac obitelji pali svijeću, moleći pri tome Vjerovanje,
  Potom uzima čašu, nalije vina te nazdravlja svima riječima: Živjeli! Dobro nam došla Badnja večer.
  Svi mu odgovore: I s tobom zajedno.
  Sada se pristupi večeri.
 6. Nakon večere redovito se mole tri Očenaša i zahvala Bogu na darovima, i otpjeva se božićna pjesma. Nakon svega, počinje kićenje božićnog drvca i postavljanje betlehemske štalice. Stariji i djeca razgovaraju oko vatre ili idu čestitat Badnju večer međusobno prijateljima i susjedima.
 7. I tako se pričeka ponoćka, sveta misa, na koju idu redovito svi ili po želji. Idući u crkvu nose se fenjeri, ponegdje se zapjeva i puca što se osobito naglasi i nastavi poslije mise.
  Običaj je bio da se poslije ponoćke svi znanci, pa i oni koji su bili ˝žestoko˝ zavađeni, izmire i jedan drugome čestitaju. Isto tako kod kuće izmire se članovi obitelji među sobom.

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: