0201 – BIBLIJSKA MISAO DANA – c

BOŽIĆNO VRIJEME – SUBOTA
SV. BAZILIJE VELIKI I GRGUR NAZIJANSKI –  Spomendan
Biblijska misao dana

‘Tko si ti?’

Iv 1,19-28
‘Tko si ti?’ pitaju neki svećenici i leviti Ivana u pustinji. Ivan prizna: ne zanijeka, nego prizna. ‘Ja nisam Mesija.’ Današnja nam čitanja govore o Ivanovom poslanju – on je svjedok Istine, glas Istine. I ulomak iz prve Ivanove poslanice i evanđelje dana poziv su na otkrivanje istine, istine koju nosimo u sebi. Istine koja, rekli bismo baca novo svjetlo na naš život i ‘trajno blista u našim srcima’, kako kaže Zborna molitva današnjeg dana.
Ivanovo je srce bilo trajno obasjano ovim svjetlom, istina je u njemu živjela, bila zrak njegovim plućima, istinska hrana njegovoga života u vjeri. Pismo nam kaže: ‘pravednik će od vjere živjeti’! Ivan je još od majčine utrobe bio pozoran na riječ Istine, znao ju je čuti, prepoznati i radovati joj se. U svjetlu Istine njegov život nije bio u sjeni, naprotiv bio je obasjan. U svjetlu istine sve je bilo jasnije i prihvatljivije. Stoga Ivan ima hrabrosti odgovoriti istinom onima koji ga pitaju ‘Tko si ti!’
Ne prisvaja si ono što nije, nije nezadovoljan onim što jest – istina ga oslobađa od zavisti, preuzetnosti, ljubomore, karijerizma… on zna tko je i zna tko nije. Za sebe jasno kaže da nije ni Mesija, ni Ilija, niti jedan od proroka. Radostan je što može biti glas, glas koji poziva na obraćenje, glas koji pripravlja dolazak Riječi. Radostan je da može služiti i upravo time postaje istinski prorok – sredstvo u Božjim rukama, rukama koje su svakog od nas ljubavlju oblikovale i koje poznaju i najdublje tajne našeg bića.
U Bogu nam se otkriva i skriva odgovor na pitanje ‘Tko smo mi?’. Otkriva nam da smo njegova ljubljena djeca, daruje nam svjetlo svoje istine kako bismo vjerom prihvaćali iz dana u dan istinu o sebi – sretni i zadovoljni zbog onoga što uistinu jesmo. Nismo baš uvijek sretni i zadovoljni onim što jesmo, ili barem zaboravljamo najveću istinu našega ‘biti’, pa stoga ponekad lažemo druge, ponekad lažemo sebe – i dobro nam je poznat osjećaj koji slijedi. Laž nas uvijek sputava, oduzima dah, sužuje životni prostor, guši i ubija život u nama. Ne dajmo se zavesti, niti zavodimo sami sebe neistinom, poručuje nam u poslanici apostol Ivan.
Povjerujmo u istinu koju nam Bog u svojoj ljubavi objavljuje i ovih dana. U svjetlu njegove Istine naš život nije u sjeni, naprotiv to svjetlo dopire do najdublje tajne našega bića – tamo gdje leži odgovor na pitanje ‘tko smo mi?’ – On i mi jedno smo

Srijeda, 2. siječnja 2013.
Pripremio: vlč. Božo Barišić

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: