2601 – RAZMATRANJA – SV. TIMOTEJ I TITO

III. TJEDAN KROZ GODINU – UTORAK
03. NKG – Sv. Timotej i Tit, biskupi
Spomendan

RAZMATRANJA
Lk 10,1-9

Svetost nije djelo čovjeka. Unatoč svojoj snažnoj volji i svojim naporima, čovjek ne može postati svet sam od sebe. Svetost je djelo Boga s kojim čovjek mora surađivati slobodno i iz ljubavi. Svetost ne dolazi sa zemlje, nego iz visina. Ovo je posebno razumjela Sveta Mala Terezija. Ona je pokušavala uzići na goru svetosti svojim silama, ali, tek što bi pomislila da je stigla do svetosti, iznenada bi se strovalila dolje u dolinu. Međutim, jednoga dana, našavši se pred liftom koji je prevozio osobe na više katove, pojavi joj se intuicija i to ova: Razumjela sam tko me može odvesti na goru svetosti: moj lift je Isus Krist. Pitat ću ga da me uzme u svoje naručje i On će me odnijeti na goru svetosti… I tako je i učinila. U malo vremena je učinila velike i brze napretke u Božanskom Sjedinjenju s Gospodinom.
Svetost je nemoguća čovjeku, ali ne i Bogu. Što se više govori: „Evo me!“ riječi Božjoj, više se raste u duhu svetosti. Svetac nikada ne ostaje sam. On je zrno žita koje klija, razvija se, postane klas noseći druga zrna. Od jednoga Sveca rađaju se drugi sveci. Kako se to događa, ostaje veliko otajstvo. Samo Bog to zna.
Koliko drugih svetaca je proizveo Sveti Franjo? Tisuće i tisuće. Koliko drugih svetaca je proizveo Sveti Ivan Bosko? Tisuće i tisuće.
Svetac nije sterilan. Njegova plodnost je ogromna. Djela koja vrši Svetac beskrajno se umnožavaju i daju slavu Bogu.
Kažu mi da SJEME raste i grana se u mnogim srcima. U ovom tajanstvenom razmnožavanju SJEMEna vidim prst Božji. Mogu uistinu reći da to nije plod moje volje, moje inteligencije i mojega pamćenja. To je djelo Gospodnje. Njemu slava, čast i snaga!
Unatoč mojim grijesima, mojim velikim intelektualnim, duhovnim, teološkim i biblijskim ograničenjima, Gospodin me je izabrao da sijem sjeme svetosti u ovom naraštaju jer nije gledao na vanjštinu, nego na srce. Moje srce želi biti puno ljubavi koja dolazi odozgor. Amen. ALELUJA.
(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Božanskog Poziva)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: