0802 – Sveta Jozefina Bakhita

Sveta Jozefina Bakhita

Sveta Jozefina Bakhita

  1. veljače Crkva slavi spomendan svete Bakhite, afričke crnkinje koja je morala podnijeti velika životna iskušenja, ali je unatoč njima pokazala nepokolebljivu vjeru i ljubav prema svojim mučiteljima.
    Sveta Jozefina Bakhita je afrička svetica iz Sudana, koja je rođena 1869. god. u uglednoj obitelji, ali su ju u dobi od 10 godina oteli trgovci robljem, te je, postajući vlasništvom raznih robovlasnika, doživljavala velika ponižavanja i mučenja. Kako je od otmice doživjela velike traume, zaboravila je i vlastito ime, pa su joj ime Bakhita dali njezini robovlasnici.
    Posljednji, peti po redu vlasnik ju je odveo u Italiju, a bio je, za razliku od ostalih, izuzetno pažljiv i obazriv prema budućoj svetici. U Italiji je upoznala kršćanstvo, a stjecajem određenih okolnosti nakon nekog vremena je zadobila i slobodu, te je tako mogla još više izgrađivati svoju vjeru. Postala je i redovnica i uzela ime Jozefina, a svojom vedrinom i iznimnom snagom osnaživala je mnoge. Umrla je 8. veljače 1947., a svetom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. 2000. godine.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: