VRATIMO SE KUĆI

KORIZMENO VRIJEME –
ČISTA SRIJEDA

Riječ svećenika za tebe

VRATIMO SE KUĆI

Prispodoba o milosrdnom ocu opisuje nas same, našu izdaju Oca, odlazak u daleku zemlju grijeha. Na kraju smo u grijehu uvijek prevareni, sami, gladni, bez dostojanstva djece Božje. Napasnik nam iluzijom sreće izvan očeve kuće obećava PUNO, ali na kraju MALO daje i SVE uzima.

Izgubljeni sin se vraća Ocu ne zbog prevelikog kajanja, nego jer mu se gadi život koji ima. Ipak otac se hvata za to malo kajanja i kaže evanđelje da ga ugleda dok je još bio daleko, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga (Sakramenat ispovijedi). Dalje otac kaže slugama da iznesu najljepšu haljinu i obuku sina (Krsna haljina). Zatim zapovijeda da se priredi gozba (Euharistija).

Stariji sin je naizgled ostao sa ocem (mi koji idemo u crkvu), ali u srcu i on je u dalekoj zemlji grijeha. Zavidi mlađem bratu i prezire ga. Čeka svoj trenutak da otac umre, da bude ”slobodan”, da radi što hoće. Ne razumije da je pravi život i radost u zajedništvu s ocem (Ja i otac jedno smo. Sve moje tvoje je). Misli i on da je život i sreća negdje tamo bez oca. Skriva svoje prave nakane od Oca.

Đavao je učinio da se Adam i Eva sakriju od Oca, da glume pred njim. Postali su intimni sa đavlom. Čovjek je samo s najbližom osobom potpuno otvoren, intiman, pred većinom uvijek ima zadršku da ne bude povrijeđen ili ismijan. Kako nam se onda dogodilo da smo intimni s đavlom koji nas mrzi, a krijemo se od Boga koji nas ljubi? Ludost.

Pravo obraćenje i povratak Ocu događa sa kad čovjek NAPUŠTA SKROVITI ODNOS SA ĐAVLOM, A ULAZI U SKROVITI ODNOS S OCEM.

Što to znači? Taj ne skriva sebi i drugima svoje zlo i grijehe nego ih ustrajno ISPOVJEDA i ODBACUJE. U isto vrijeme ljubomorno krije tajne između sebe i Oca. Tajne koje je imao s đavlom (grijesi) sad govori Ocu i braći (ispovijed, iskrenost, traženje oproštenja), ali tajne koje ima s Ocem ljubomorno krije.

Koje su tajne između nas i Oca? MILOSTINJA, MOLITVA I POST. U skrovitosti. Otac tvoj koji vidi u skrovitosti uzvratit će ti. Odnos s Ocem je u skrovitosti ili ga nema. Izloženost tuđim očima ili ušima u tren ga uništi. Iz izvora skrovitog odnosa s Ocem rađa se snaga vjere i istinska radost. Čim se izvor otkrije, odmah presuši.
Halil Đubran kaže da je onaj koji drugima govori o svojim dobrim djelima, kao čovjek koji izlaže svoju kćer golu pred svima.

Onda?! Spremni?! Novi početak. Preko umiranja do uskrsnuća. Bog će nam pomoći. Uhvatit će se za ono malo našeg kajanja i bacit nam se oko vrata. Sine bio si mrtav zbog grijeha, a sad si živ jer si se vratio mojoj milosti.

MILOSTINJA – ide protiv našeg hladnog srca koje ne osjeća potrebe brata i pomaže nam u odnosu s bližnjim. Dajmo u ovoj korizmi jednu ozbiljnu milostinju onima koji su potrebni. Ako nemamo snage molimo Gospodina da nam pomogne.

POST – odricanje od svoje volje, pomaže nam da kažemo svojoj sebičnosti ”Ne”, a Bogu ”Da” i da imamo ispravan odnos prema sebi. Neka svatko od nas izabere jedan post u ovoj korizmi (hrana, televizija, internet, alkohol, post od suvišnih i ispraznih riječ). Ne uzeti preveliki zalogaj jer ga nećemo moći progutati. Male žrtvice u tajnosti s Gospodinom.

MOLITVA – nas stavlja u odnos s Bogom, i tako daje smisao i okus našem životu koji je bez Božje ljubavi prazan i bljutav. Ako ne molimo gubimo odnos s Bogom, a tada gubimo i sebe i pravi odnos s bližnjima. Imaš 24 sata dnevno, možeš li Bogu dati 10 minuta, samo 10 minuta. Govori mu, reci mu što te muči. Samo ti i On.

Upućujmo i djecu od malena skrovitom odnosu s Ocem. Koliko roditelja se brine za školu, aktivnosti, ljepo ponašanje djece, a potpuno su zapustili najvažnije – njihovu nutrinu, čisto srce, poslušnost Bogu, odgajanje savjesti…

Paroh A.N. (04.03.2014.)

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: