2002 – Sveti Eleuterije, biskup

Sveti Eleuterije, biskup (V.st.)

Sveti Eleuterij, mučenik i prvi biskup belgijskog grada Tournaia, u kojem se navodno i rodio, jer su podaci o njemu veoma skrti. Grad se nalazi 85 km. jugozapadno od Bruxellesa (Valonija, provincija Hainaut).
Živio je i djelovao u burnom razdoblju, u vrijeme provale Franaka, a biskupom je postao 484.g. u Tournai, slabo naseljenom gradu zbog čestih germanskih napada. Bio je dugogodišnji prijatelj sv. Medarda, biskupa Vermandoisa. Biskupom je postao nakon sto je sveti Remigije (Remi) organizirao crkvenu hijerarhiju u sjevernoj Galiji, krajem V. stoljeca.
Sirio je Radosnu vijest među francima u čemu mu je zdušno pomagao franački kralj Klodovej (481.-511.), utemeljitelj merovinske dinastije, koji se obratio na katolicizam, a zajedno s njim i narod, jer narod moraše slijediti vjeru svoga kralja.
Napala ga je i premlatila 532.g. skupina arijevskih heretika, u trenutku kad je ulazio u svoju crkvu. Umro je od posljedica toga zločina nekoliko tjedana kasnije.
U predivnoj katedrali Naše Gospe u Tournai čuvaju njegove posmrtne ostatke. Na kovčegu je reljef svetoga Eleuterija, odjevenog u biskupski ornat. U jednoj ruci drži pastirski štap, a u drugoj svoju katedralu. Reljef potječe iz XIII. st.
Još i danas se posebno štuje u Belgiji, kao i naravno u gradu Tournai: to svjedoče i mnoga slavlja god. 1931., kad se slavilo 14. stoljeća od svečeve smrti.

 

 

%d blogeri kao ovaj: