Gospin Veliki tjedan

PietaPokušajte se staviti podno križa zajedno s Marijom i zamoliti ju da vas naučiti kako se treba pokloniti joj Raspetu Sinu.

Ima jedna Osoba koja je na osobit način doživjela i Veliki četvrtak i Veliki petak i Veliku subotu i Uskrsnu nedjelju, cio Veliki tjedan. Uživimo se u njezine doživljaje:

Cvjetnica: Nikada takva dočeka i slavlja. Nije nitko u Jeruzalemu doživio takav trijumf kao ovaj Nazarećanin. Događaj bi za jedne mogao biti povod neopisive radosti, za druge prigoda neizbrisive zavisti, osobito u Kajfama, Irudima i Pilatima. Vidi ona da to sve dobru ne sluti. Zlo mu se sprema.

Veliki četvrtak: Sve se poprilično zaoštrilo. Duhovi su se očitovali. Neki su vidjeli Kajfu, saduceja, kako jutros izlazi iz dvora Pilatova. Nikada mu nije otišao ima sedam godina. Jutros otišao, prekršio sva pravila. Vodi se načelom: Bolje je da jedan čovjek pogine nego da sav narod izgine. Treba naći nekoga iz njegove družine da ga prokaže. Takvim nevjerojatnim pričama Gospa više ne vjeruje nego vjeruje. Svijet i svjetska naklapanja. Što je skrivio moj Sin da se tako na nj nabacuju. Ta je li Pravednik kod Boga, ko Bog! Bože neka bude volja tvoja!
Veliki petak: Uhvaćen, predan, doveden na sudište, pa će na stratište. Ona na njegovu Križnom putu. Bol bolova sve to ljući … Našla se i pod križem. Pa ne znaš je li teže Njoj ili Njemu. Ne znaš koga bi više žalio. Ona u društvu s drugim ženama. Pod križem je i vjerni učenik, svjedok, Ivan. Kad Isus vidje Majku, nazva je Ženom, biblijskom ženom, velikom Ženom. I predade je Isus za majku Ivanu, meni, tebi, svima: Evo ti majke! A Ivana njoj za sina: Evo ti sina! Ivan tu predstavlja sav svijet. Velika li Božjeg otajstva!

Velika Subota: Isus preminuo, pokopan. A ona u svemu tome jadu samo što nije doživjela kolaps. Jest on govorio da će treći dan uskrsnuti, ali nikad ti njemu ne znaš kad priča slikovito kad stvarno; kad u prispodobama, kad razgovjetno. A boli njezinoj ne bijaše kraja. Kleči, dršće, moli, vjeruje, predaje svoje muke u Božje ruke. Evo nenadmašiva uzora i primjera, koji svakome od nas može pomoći.

Uskrsno jutro: Probudi ga Duh Očev iz dubokog sna. Otvori se mračni grob, otvori mu mrtve oči. Prvjenče novog stvaranja, Novosti trajnoga i vječnoga života! Pozdravi ga Otac nebeski u praskozorje Nove ere. Na zemlji je još mrak. Silazi Put, Istina i Život niz onu istu usku i strmu stazu Križnog puta, kojom se prekjučer pod trnovom krunom verao. Podsjećaju ga postaje: Ovdje su me svukli. Ovdje tukli. Ovdje vukli. Ovdje sam stao. Ovdje pao. Ovdje drugi put. Ovdje sam mislio da ću izdahnuti. Ovdje mi Cirenac pomogao. Ovdje mi Veronika rubac dala. Ovdje me majka s bolju pogledala. Idem ja k njoj. Probuditi je. Pjevčana su doba. Ti ćeš nju probuditi! Nije uopće spavala, ne samo noćas, od četvrtka navečer nije ni stisla oka, otkad su joj Sina uhvatili. Otvoriše se kućna vrata. Skoči ona, obasjana. Mir tebi! I tebi, Sine moj! Zagrljaj! Zagrljaj Vremena i Vječnosti, Zagrljaj Majke i Sina, Zagrljaj Zemlje i Neba!
(Crkva na kamenu 5/1998.)
This site uses cookies to personalize your experience, analyze site usage, and offer tailored promotions. http://www.youronlinechoices.eu

Autor: Administrator7

"O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš." (Matej 15, 28)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: