06. VAZ – PONEDJELJAK – DNEVNE PROPOVIJEDI

VI. VAZMENI TJEDAN – PONEDJELJAK
06. VAZ
– Svagdan  ili: Bl. Ivan Merz

DNEVNE PROPOVIJEDI
Duh istine svjedočit će za me.

Dragi čitatelji i pobožnici Božje riječi, evo nastavljamo u novom tjednu, šestom uskrsnom, pratiti Pavla i Barnabu na njihovim misijskim putovanjima. Zasigurno će se za sva vremena makedonski grad Filipi, u kojem se nalaze misionari, spominjati kao prva evropska postaja velikog apostola Pavla. Znamo da će kasnije toj kršćanskoj zajednici Pavao napisati svoju najsrdačniju poslanicu iz koje se i sada osjeća koliko je tokom života bio s njima povezan. Stanovnici su Filipa bili miješana porijekla. Među Pavlovim slušateljima i slušateljicama, kad je on prve subote po svojem dolasku, u pomanjkanju mjesne sinagoge, govorio kod rijeke izvan gradskih vrata, našla se Lidija, prva poznata obraćenica na evropskom tlu. Luka, pisac Djela apostolskih, upoznaje nas da je Lidija bila razborita žena koja je sve što je činila dobro promislila. Ali sada se nije kolebala. Izvanredno brzo se odlučila da se pokrsti. Hrabra je Lidija svojim odlučnim nastupom i snažnim glasom sposobne domaćice brzo dovela svu svoju služinčad na krštenje. Uz to je Pavla i njegove drugove pozvala da stanuju u njezinoj kući koja je tako postala prva kršćanska crkva u Evropi. Vidi se da je Lidija bila emancipirana žena, vrlo sposobna trgovka, no prava Pavlova apostolska duša, ne gleda toliko na vanjštinu i ne sudi po njoj, te je prepoznao Lidijinu dobro volju i spremnost da surađuje s Božjom milošću, te je s lakoćom privodi k Bogu. To je i poruka nama današnjim apostolima da znamo biti prilagodljivi jedni drugima te surađivati za stvar Božju ali i za naše približavanje Bogu.

Pavlov uspjeh u Evropi slavimo pripjevnim psalmom u kojem pjevamo Gospodinu pjesmu novu. Bog će svaki narod ljubiti kao svoj narod ako taj ostane ponizan, a poniznost traži da drugome posredujemo Božje darove kao Božje a ne kao svoje. Cilj je da po svemu svijetu slave Boga svi koji su mu posvećeni.

U današnjem evanđelju Gospodin govori o Duhu Svetom kojega će on poslati od Oca i sada za njega tvrdi da će on pred svijetom nastupati kao Kristov svjedok. U malo riječi sadržano je mnogo toga što nam govori o međusobnim odnosima između triju božanskih osoba i o njihovu zajedničkom nastupanju prema vani. Još je jedanput posve jasno da je Duh Sveti posebna božanska osoba koja izlazi od Oca i Sina. Duh Sveti svjedoči za Isusa. Sjedinjeni s Duhom Svetim i mi njegovom pomoći svjedočimo za Krista.

Na same Duhove smo vidjeli koliko je Duh Sveti zasjajio svojim milostima da se na Petrovu riječ obratilo veliko mnoštvo ljudi. To je učinio Duh Sveti prije obećan i tada poslan… I zaista Duh Sveti, svjedočeći za Krista i silno jačajući njegove svjedoke, Kristove je prijatelje oslobodio straha i mržnju je njegovih neprijatelja pretvorio u ljubav, kako reće sv. Augustin. U današnjem evanđelju Isus svojima naviješta da će ih zbog Oca i zbog njega izbacivati iz sinagoga, ali da se ne pokolebaju kad za njih nastupe teški trenuci. Isus je predvidio sve nedaće koje će zadesiti njegove i sve nam je to navijestio. Isusove nas riječi žele ohrabriti da sve za njega pretrpimo ali da ne dozvolimo da netko trpi zbog nas i naših postupaka, jer se zna dogoditi da zbog vjerskog fantizma netko sa strane nastrada zbog takvog ponašanja. Zato poslušajmo Isusa koji nas poziva da se oboružamo Duhom Svetim i postupamo po njegovom nadahnuću.

IZVOR.zupa-astepinca-kc

%d blogeri kao ovaj: