07. VAZ – JUTARNJA MOLITVA – e

ponedjeljak-jutarnja-molitva-29-nkg-c

VII. VAZMENI TJEDAN  – ČETVRTAK
07. VAZ – Svagdan ili: Sv. Bernardin Sijenski, prezbiter

JUTARNJA MOLITVA

Jutarnji su sati vrijeme otvorena srca. Duša nema maske. Misli se nesputano dižu u svijet Duha, onamo gdje bezazleno trepere molitve, kao miris tamjana dopiru do svetog prijestolja Božjeg. Duh privlači, Duh koji kliče »Abba! Oče!« i zauzima se za nas. I kad ne znam što i kako da molim, on moje misli nosi k Ocu svjetlosti.

Bog zove. Kroz vjekove odzvanja znani poziv Krista Kralja: »Pođi za mnom!« Jezgrovit, prodoran zov. Ne traži od nas da idemo nepoznatim putovima, nego onamo kamo sam hodi. Ne tjera nas daleko od sebe, nego želi da budemo s njime. Ne zahtijeva da budemo junaci koji će ići ispred njega, nego zove da idemo za njim. Put Kraljev put je sluge.

On poznaje naše boli i muke jer ih je uzeo na se. Zna naše bolesti i zna da je nama potreban liječnik. Potreban nam je Spasitelj i Otkupitelj. Nije došao pozvati bezgrešne pravednike. On zove mene – da se obratim, da se vratim k Ocu. Ja sam zalutala ovca, ja sam grešna duša željna čistoće. I kad me pogleda očima oproštenja, tada će u nebu biti zbog mene veća radost, nego zbog mnoštva pravednika kojima ne treba obraćenja.

Isus je vječni Sin, božanski Prorok kojeg Otac šalje kao potporu našoj slabosti. Čime da mu zahvalimo za njegov dolazak? Možemo jedino pokazati gubu grijeha koja nam oduzima snage i odvaja nas od bližnjih. I reći: »Ako hoćeš, možeš me očistiti.« A on će nas pozvati da se operemo – jednom, triput, sedam puta – na potocima milosti. Njegova istina izbavlja iz naše tame. Njegov život uskrisuje iz našeg mrtvila. Njegov put spašava iz naše izgubljenosti.

Kad se nada mnom zatvori nebo, kad mi duša trpi ostavljena i sama, suha i žedna, dođi Izvore vode žive! Kad osjetim duhovnu glad, kad me napuste nadahnuća i kad me iz životnog umora još jedino dubinska čežnja vuče k Tebi, dođi, Otkupitelju, Spase moj!

❤ Blagoslovio nas Gospodin i sačuvao nas od svakog zla i uveo nas u život vječni. Amen. ✞

 

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: