11. NKG – ČETVRTAK – RIJEČ SVEĆENIKA ZA TEBE (I)

XI. TJEDAN KROZ GODINU – ČETVRTAK
11. NKG  – Svagdan

RIJEČ SVEĆENIKA ZA TEBE 

 Mt 6,7-15

Potrebno je samo obratiti se za pomoć Bogu…. Bogu našem koji je na nebesima koji i prije nego li ga zamolimo zna što nam je potrebno. On nam je posljednje utočište, svrha života… On je smisao kojeg uvijek iznova prepoznajemo u Euharistiji, nedjeljom i blagdanima.
O, koliko smo često provodili nedjelje svugdje drugdje, samo ne u crkvi. Mislili smo da se ondje ništa pametna ne može čuti, da nam je taj svećenik ionako pomalo dosadan i uvijek isti… A onda se dogodio onaj prijelomni trenutak, pad, bijeda, osamljenost – ostavljaju nas svi oni naši stari ‘nazovi’ prijatelji… Nikome kao da nije stalo… Tada dolazi Bog! Onaj koji uslišava, koji sve vidi i sve čuje, koji Ti oprašta…
Pa opet, u svojoj oholosti, nekad se ljutimo na Boga, kao da nas ne »čuje«, kao da se oglušuje na naše prošnje… Zaboravljamo da On sve vidi i sve najbolje zna…. On zna što nam je potrebno… Uklanja od nas napasti i kušnje, sve ono što nas može odvratiti od dobra puta. A za to Mu možemo uzvratiti osluškujući i tražeći njegovu svetu volju. Nastojati je prepoznati, i vršiti ma koliko nam to teško bilo: ‘Budi volja Tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji…’ On, Otac naš koji je na nebesima, koji nas ljubi i darovima svog Svetog Duha napaja, neka nas uvijek čuva i izbavlja od svakog zla…Često se pitamo: kako moliti? Čitamo knjige o molitvi, pohađamo seminare i opet na kraju kažemo da ne znamo moliti. Zato imamo pravo kad tvrdimo da su naše molitve naklapanja.
Isus nas upozorava da ne smiju biti takve. Ne volimo kad nam netko dosađuje pričajući istu priču bez kraja i konca. Takvi smo mi u molitvama. Ima dana kad smo možda umorni i kad ne možemo drugačije nego ponavljati naučene molitve. To su iznimni trenuci. Molitva nam treba izlaziti iz srca i takva je onda uvijek nova i uvijek svježa. Evanđelist nam danas govori o Isusu koji svoje apostole uči molitvu Očenaš.
Riječ ‘Oče’ podsjeća nas da smo sinovi Božji; ‘naš’ da smo udovi Kristova mističnog tijela, Božje obitelji, Božjeg naroda i da iz svoje molitve ne isključujemo nikoga. ‘Koji jesi na nebesima’ podsjeća nas da smo još na zemlji, na putu u Očev dom.
Božje dijete najprije iznosi tri molbe: ‘Sveti se ime tvoje!’ Svetost izriče Božje biće koje je iznad i izvan svega što nije Bog, koji je jedini Svet, i to u najvišem stupnju: triput Svet. Druga molba: „Dođi kraljevstvo tvoje!“ Kraljevstvo je novi poredak, novo stanje u kojem će svi priznati Božju vladavinu. Treća molba glasi: „Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji!“ Vršiti volju Oca bio je smisao i cilj Isusova poslanja i djelovanja. To mora biti i naše životno načelo.
Božje dijete upravlja sada Ocu četiri prošnje: ‘Kruh naš svagdanji daj nam danas!’ Kruh izriče sve ono što nam je potrebno za uzdržavanje života. ‘I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim!’
‘Dugovi’ su naši grijesi, naša grešna prošlost što nas najviše muči i molimo Oca da nam otpusti dug. Uz jedan uvjet: ‘kako i mi otpustismo dužnicima svojim’.
Ne smijemo ‘kako’ shvatiti na jednaki način. Između našeg duga Bogu i duga našim dužnicima postoji velika razlika. Samo Božje milosrđe nam otpušta grijehe, ali pod uvjetom da smo se mi već pomirili s našim dužnicima.
‘I ne uvedi nas u napast!’ Ovdje to znači kušnja koju Bog može i svojim miljenicima pripustiti. I Isus je bio kušan. Smisao izvornika je da nas Bog ne ostavi same u tom trenutku, da zbog svoje krhkosti padnemo u napast, da zaniječemo Isusa i tako zauvijek propadnemo.
I konačno: ‘Nego izbavi nas od Zloga!’ Može se shvatiti zlo koje je u nama kao izvor naših napasti ili Sotona, koji je od početka izvor zla u ljudskom svijetu.
Dragi vjernici! Molitva Očenaša je kršćanska molitva, škola molitve, uvod u razmatranje, oaza mira, utjehe i snage. Mnogi traže u molitvi ozdravljenje od svojih tjelesnih i duševnih bolesti i patnja. Doći ćemo do ozdravljenja, ako slijedimo svojega nebeskog Oca, ako i mi otpustimo prijestupke, uvrede i dugove svome bližnjemu.
Molimo i mi sabrano, pobožno i skrušeno, kako bi nas Otac nebeski prepoznao kao svoju ljubljenu djecu.Amen.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: