2206 – Sveti John Fisher i Thomas More

Sveti John Fisher i Thomas More
Sveti John Fisher i Thomas More

Sveti John Fisher i Thomas More – 22. lipanj

Današnji su sveti zaštitnici engleski mučenici John Fisher i Thomas More.

Sveti John Fisher, biskup i kardinal, rodio se 19. listopada 1469. u Beverleyju (Yorkshire), kraj Kingstone-upon Hulla.
Sveti Thomas More (Morus), „čovjek za sva vremena“, pravnik i filozof, rodio se 7. veljače 1478. u Londonu.

Stara je tvrdnja „Coruptio optimi pessima” – „Najgore je kvarenje najboljega”, odnosno ono što je najbolje, kad se pokvari, postaje najgore. To se ostvarilo na engleskom kralju Henriku VIII. Papa ga je nazvao „Defensor fidei” – Branitelj vjere. Naime, on se zalagao za katoličku vjeru nasuprot Martina Lutera i luteranstva. Međutim, kasnije se okrenuo od Katoličke crkve i odveo sa sobom cijelu Englesku i njezine kolonije te pri tom učinio velika zlodjela ubijajući sve koji se nisu pokorili njegovoj vlasti. Tako je on „zaslužan” da Katolička crkva ima dva velika sveca mučenika – Johna Fischera i Tomu Morusa.

John Fischer bio je biskup Rochestera od 1504. godine. Bio je slavni propovjednik i dušobrižnik. Bio je poznati humanist svoga doba i crkveni pisac. Henrik VIII. tražio je od pape rastavu od svoje zakonite žene Katarine Aragonske. Papa mu to nije mogao dopustiti pa je Henrik odcijepio svoje kraljevstvo od Katoličke crkve, proglasio sebe vrhovnim pročelnikom za pitanje vjere i napisao tako zvani Akt supremacije­ (Spis nadmoći). U tom aktu proglašava sebe i engleske kraljeve vrhovnim poglavarima crkve u engleskom kraljevstvu. Svi ugledni ljudi u njegovu kraljevstvu trebali su potpisati taj akt. Tko to nije učinio, bio je osuđen na smrti radi „veleizdaje”.
John Fischer to nije htio učiniti. Proglašen je veleizdajnikom i osuđen na smrt.
Johnov prijatelj i Henrikov kancelar Toma Morus, veliki političar, pisac i humanist također nije htio potpisati akt supremacije. I on je osuđen na smrt kao veleizdajnik. Bačen je u tamnicu. Dolaze mu supruga i kći te ga mole da potpiše taj akt da spasi život. Toma odgovara: „Ne mogu to učiniti po savjesti”. 500 godina kasnije Nijemci prevode sve Tomine knjige na njemački jezik. Bilo je to 1970., što znači da i toliko godina nakon njegove smrti imaju što kazati te knjige.
Obojicu, i Johna Fischera i Tomu Morusa daje Henrik isti dan pogubiti, 2. lipnja 1535. Crkva ih je obojicu proglasila svetima.
Jesmo li mi spremni nešto pretrpjeti za svoju vjeru? Nas možda neka sitnica udalji da ne vršimo svoje vjerske dužnosti. Zimi je studeno pa ne možemo u crkvu, a ljeti vruće pa opet ne možemo. Istinski vjernik sve može i uvijek nađe vremena za vjerske dužnosti te nastoji u svakoj životnoj situaciji živjeti po svojoj savjesti.

fra Rafo Begić

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: