2508 – Sveti Josip Calasanz

Sveti Josip Calasanz

Josip je rođen 31. srpnja 1558. godine u Peralta de la Sal, pokrajina Aragonija (Španjolska). Roditelji su mu bili bogati pa su ga školovali na sveučilištu u Valenciji. Zbog zaljubljene rođakinje bježi na sveučilište u Alcali.

Svećenikom postaje 1583. Biskup iz Urgeia imenuje ga generalnim vikarom cijele biskupije. Josip je razdijelio naslijeđeni imutak siromasima. Sprijateljio se sa sv. Kamilom de Lellisom, a obojica su se istaknuli dvoreći bolesne od kuge koja je zahvatila Rim 1595.

Pristupa Bratovštini kršćanskoga nauka. Svoju ideju o besplatnom školovanju i kršćanskom odgoju siromašne djece priopćio je župniku župe sv. Doroteje don Antoniju Brendaniju. On mu je slavio na raspolaganje dvije župne prostorije te mu obećao pomoć.

U studenome 1579. utemeljuje Družbu pobožnih kršćanskih škola ili kraće: ‘pijariste’. Osnovao je prvu pučku školu u Europi koju je već 1611. pohađalo 1.000 učenika. Red se brzo proširio preko granica Italije. Družba je odobrena 1621., a prvi joj je poglavar bio Josip od Calasanze.

Častohlepni svećenik Mario Sozzi pred crkvenim vlastima naziva Josipa senilnim i nesposobnim za generala družbe. On postaje generalom družbe i dovodi je do ruba propasti. Josipa napada i nekakva Olimpija, rođakinja papina, zbog premještaja njezina ispovjednika u drugo mjesto. Zajedno je s njegovim protivnicima isposlovala od pape Inocenta X. ukidanje reda piarista godine 1646.

Josip je umro je 25. kolovoza 1648. Papa Benedikt XIV. proglasio ga je blaženim 1748. godine. Papa Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom svih pučkih kršćanskih škola svijeta. Časti ga Udruženje katoličkih učitelja u Španjolskoj središte pobožnosti je u kući i crkvi sv. Pantaleona u Rimu. Tu je svetac živio 36 g. i tu su mu i relikvije.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: