2608 – Sveti ZEFIRIN, papa

Sveti ZEFIRIN, papa (199. – 217.)

Poslije smrti svetoga pape Viktora, izabran je za papu 199.godine rođeni Rimljanin Zefirin.
I njegovo vrijeme kao i njegova prethodnika, bilo je puno krivovjeraca. Tada su najaktualniji bili montanisti koji su učili, između ostaloga, odricanje od ženidbe i udaje. O njima je Papa imao pozitivan sud. Slao im je mirovna pisma kao izraz crkvenoga zajednistva. Osim njih, modalisti, pod vodstvom heretika Sabelija, rodom iz Libije, vidjeli su u Kristu samo oblik pojave ili modus jednog i jedinog Boga. Učili su da se Bog objavljuje katkad kao Otac, drugi puta kao Sin ili kao Duh Sveti. Nositelj tih ideja bio je nekakav Teodot, trgovac kozama, koji je došao u Rim oko 190.g.
Papa Viktor je Teodota izopćio iz Crkve.

Zefirinov pontifikat je odlikovao umjerenošću i razboritošću. Zato su neki bili nezadovoljni. Među njima isticao se svećenik Hipolit, učenik Sv. Ireneja Lionskoga. On je čak napao Papu, te ga optužio da je prihvatio krivovjerje. Papa je htio braniti istinu o Kristovu Božanstvu i naglasiti razliku između Oca i Sina i Duha Svetoga. To su počeci teologije o Presvetom Trojstvu. Od tada je prošlo još nekoliko stoljeca dok se nije točno definirala terminologija o Jedinstvu-Trojstvu Božjem.
“Liber pontificalis” spominje kako je Papa Zefirin prvi uveo u uporabu u liturgiji okrugli tanjurić na kojemu se drži i posvećuje hostija ili više njih, a zove se patena. Ona se u početku izrađivala od stakla, dok je danas najšešće od zlata ili pozlaćene kovine.
Na zemlji koju je Papa darovao rimskoj općini iz svoga privatnoga posjeda, nastalo je prvo kršćansko podzemno groblje ili katakombe. Upravu je dao đakonu Kalistu, te se zato groblje zove ‘Coemeterium Callisti’. Za vrijeme Zefirinova pontifikata, rimski car Septimije Sever ponovno pokreće progone kršćana. Papa se i u tako teškim okolnostima pokazao hrabrim i dostojanstvenim.

Brzo proglšenje pape svecem moglo bi značiti da je Papa Zefirin podnio mučenistvo 217. godine. Pokopan je u blizini Via Appia.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: