2708 – Sv. Monika – Propovijedi

XXI. TJEDAN KROZ GODINU – PETAK
21. NKG  – Sv. Monika
Spomendan

Sveta Crkva slavi 27. kolovoza svetu Moniku, majku svetoga Augustina, zagovornicu odlutalih od vjere i pustolova, zaštitnicu majki, obitelji i udovica.

Monika je majka sv. Augustina. Rođena je u Tagasti u Kartagi u današnjem Tunisu, u kojem jedva da se znaju tragovi kršćanstva. Sve što o njoj znamo znamo iz usta i pera njenoga sina.
Molila je sedamnaest godina za obraćenje svoja sina, da se odrekne griješnoga života i da se vrati u krilo Crkve. Postila je svaku subotu od svega da bi se pripremila na nedjeljni svetomisni banket, po uzoru na vjernike onoga doba u Sjevernoj Africi. Molila je dugo i ustrajno, ali ona nije dočekala radost obraćenja svoga sina. On se obratio poslije njezine smrti. Njena molitva nije mogla ne uroditi plodom. Gospod je čuo vapaje i uslišio ih na zadovoljstvo majke, sina i danas cijele Crkve.
Danas vjernici mole Sv. Moniku da im isprosi zagovor kod Gospodina za članove obitelji koji su se udaljili od vjere, da se vrate poput njenoga sina u krilo Crkve.
Papa Eugen IV. je u XV. stoljeću osnovao „Bratovštivnu Svete Monike“ u svrhu zajedničke molitve za obraćenje pojedinih odlutalih članova obitelji.

fra Franjo Mabić

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: