23. NKG – NEDJELJNE PROPOVIJEDI – AB

23.  NKG (B) – DVADESETDRUGA NEDJELJA KROZ GODINU

NEDJELJNE PROPOVIJEDI

Dar govora – za psovku ili molitvu?
RAZMIŠLJANJE UZ NEDJELJU, 23. kroz godinu (B)

Čitanja: Iz 35,4-7a; Jak 2,1-5; Mk 7,31-37

Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti.

Tim su riječima Isusovi učenici komentirali čudo ozdravljenja jednog gluhonijemog čovjeka. Sv. Marko ističe kako ih nitko nije mogao zaustaviti da o Isusu pričaju sve najbolje jer su bili preko svake mjere zadivljeni svime što je On govorio i činio. Jer oni su bili uvjereni da je upravo Isus Krist onaj obećani Mesija, Spasitelj.

Ali, otkud ondašnjem narodu ta sigurnost, ta pouzdana informacija? Pa iz Biblije, iz Sv. pisma! U ono vrijeme nije bilo televizije ni ostalog medijskog zaglupljivanja, nego su ljudi istinu u životnim događanjima “dešifrirali” pomoći Riječi Božje. Redovito su dolazili u Hram ter slušali čitanje i tumačenje Sv. pisma. Zato su se oni, gledajući što je Isus učinio, sjetili onoga što smo nama danas prenosi 1. misno čitanju – i što je većina od onih koji to u crkvi čuju već do evanđelja zaborave (jer ne čitaju kod kuće Bibliju). Ne treba se nitko ovim uvrijediti – jer to je istina, i vi znadete da je tako. Dakle, Bog iscjeljuje svoj narod koji je postao gluh, slijep i nijem zbog svoje nevjernosti i otvrdnulosti u grijehu.

Ali tim je riječima prorok Izaija također najavio čudesne znakove koji će pratiti Mesijino djelovanje: vraćanje vida slijepima, sluha gluhima, govora nijemima… Krist ostvaruje to proroštvo iscjeljujući gluhonijema čovjeka. On to ne čini kako bi stekao popularnost i okupio masu obožavatelja. Čudo koje on čini znak je otkupljenja koje je donio ljudima. Zato milost koju smo primili u sakramentu sv. Krštenja otvara naše uši Božjoj riječi i razrješuje naše jezike da hvalimo Boga i ispovijedamo svoju vjeru. Zato se danas zamislimo i neka svatko sebe ispita da li doista svojim jezikom hvali Boga i ispovijeda svoju vjeru! Taj nam je “ispit” češće potreban jer znademo koliko u našoj kršćanskoj sredini ima onih koji svojim poganim jezikom i prljavim riječima zagađuju duhovni okoliš. To su jadni PSOVAČI. Svi bismo trebali biti svjesni koliko je velik Božji dar mogućnost govora i dobar sluh, i u kakvoj je muci gluhonijem čovjek.

Ali osobito bi to sebi trebali svakodnevno posvješćivati psovači. Zato bismo svako jutro, čim otvorimo oči, najprije trebali glasno Bogu izreći glasnu zahvalu za novi dan i odmah potom za dar sluha i za dar govora! Zato nema ništa strašnije od pogrde svetoga Božjeg imena! Molim vas, posvijestite sebi u ovom trenutku što to znači biti gluh, što znači biti slijep, što znači biti nijem! Ma brate čovječe – otkud imaš te darove? Jesi li ih možda sam sebi dao? “Što imaš, a da nisi primio?” A ako si sve na dar primio, zašto se bahatiš, zašto nisi zahvalan? Čemu se nadaš? Čovječe, što očekuješ od Onoga tko ti je te darove dao? Znaš li ti uopće tko si? Evo što nam o tome govori Sv. pismo, u Psalmu br. 8: “Gospodine, Bože naš, divno li je Ime tvoje po svoj zemlji, veličanstvom nebo natkriljuješ! Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih… – pa što je čovjek da ga se spominješ, sin čovječji te ga pohađaš? Ti ga učini malo manjim od anđela, slavom i čašću njega okruni. Vlast mu dade nad djelima ruku svojih, njemu pod noge sve podloži… Gospodine, Bože naš, divno li je Ime tvoje po svoj zemlji” (v. Ps 8).

Međutim, čovjek nažalost nije svjestan te svoje veličine. Zato se i u našoj kršćanskoj sredini događa ono što je u jednom romanu zabilježio jedan hrvatski pisac: “U posljednje vrijeme Isus silazi na Zemlju jedino u psovkama. To se lijepo čuje na nogometu… Isus na nogometu i Isus u crkvi (su) dvije potpuno različite božanske osobe…” (Z. Ferić, Smrt Djevojčice sa Žigicama). Ali zato za takve imamo opomenu opet u Bibliji: “Tako li uzvraćaš Gospodinu, narode glupi i bezumni! Nije li on Otac tvoj, Stvoritelj, koji te sazdao, po kom postojiš?” (Pnz 32,6).

Znademo, također, da nije svaka psovka ista, pa tako ni svaki psovač nije isti. Postoji psovač koji je primitivan i ohol, ali i onaj koji je jadan tek kad se naljuti i rasrdi. Ovo, naravno, nije osuda – ne mislim ni na koga određenog, nego govorim kao pouku – jer Bog jedini znade što je u našem srcu! Bog jedini znade naše slabosti i samo je njemu poznato koliko i đavao ima utjecaja na naš govor. Svakako, psovka je na jedan način zapravo i laž – jer psovkom čovjek-vjernik izokreće ono u što inače vjeruje i što u smirenosti i svjesno nikada ne bi izgovorio. Zato se za psovku može reći da je doslovce ono što Biblija kaže za laž, dakle, kad čovjek psuje – “to đavao plazi njegovim jezikom!”

U ovom slučaju znakovito je što Biblija kaže: “Bog se ne da izrugivati – što tko sije to će i žeti!” Poznat je primjer iz povijesti. Godine 1809. bahati car Napoleon u Vatikanu je s Anđeoske tvrđave skinuo papinsku zastavu i stavio francusku. Papa ga je odmah izopćio iz Crkve. Kad je Napoleon čuo za tu crkvenu kaznu rekao je podrugljivo: “Neće zbog toga mojim vojnicima ispadati oružje iz ruku!” Međutim, to mu se doista dogodilo u Rusiji, gdje je doživio potpun poraz!

Dakle, što je lijek za psovku, koji recept treba primijeniti? Potrebne su tri stvari: 1. molitva i Sv. pismo, 2. molitva i Božja riječ, 3. molitva i Biblija! Budući da smo na početku nove školske i vjeronaučne godine korisno je istaknuti da taj isti recept vrijedi za uspjeh u učenju! To svjedoči i priznati američki glumac Denzel Washington, poznat kao obiteljski čovjek i veliki vjernik. On kaže: “Svaki dan čitam Bibliju. Počeo sam s Novim zavjetom nakon čega sam prešao na Stari, a sada ponovno čitam Novi.” A on je jedan od rijetkih glumaca uz čije se ime ne vezuju nikakvi skandali. Najviše od svega voli pričati o svojoj djeci. I zadivljen je Isusom Kristom. On ozbiljno uzima biblijsku opomenu: “Bog se ne da izrugivati! Što tko sije, to će i žeti!”

Pazimo dakle kako koristimo dar sluha i govora – Bogu na slavu i na dobro bližnjih ili možda nešto odvratno “plazi našim jezikom”. Već sada valja misliti što ćemo u vječnosti “žeti”!

PREUZETO: župa Kompolje

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: