23. NKG – PETAK – RIJEČ SVEĆENIKA ZA TEBE (I)

XXIII. TJEDAN KROZ GODINU – PETAK
23. NKG – Svagdan

RIJEČ SVEĆENIKA ZA TEBE 

Lk 6,39-42

‘Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu.’

Odnos truna i brvna nam je dobro poznat. Trun je nešto malo, sićušno, nezamjetljivo. Brvno je veliko – čestoje služilo za prijelaz preko potoka i malih rijeka i itekako je primjetljivo. Beskorisno je uspoređivati trun i brvno. Od truna se ne može ništa (osim što smeta kada se zabode u kožu), a od brvna se mogu učiniti korisne stvari.

Isus nam donosi usporedbu – ne u smislu korisnosti ovih dviju stvari, nego da nam predoči nešto važnije i u životu često primjetno.
Možemo i mi ispričati priču – prispodobu. Priča može imati i ovakav sadržaj: susjed i ja se već dugo poznajemo – od najranijega djetinjstva smo se družili jer smo kuća do kuće. Igrali smo se u dvorištima, na ulici, zajedno s drugim prijateljima – vršnjacima. Išli smo zajedno u školu. U prvim razredima osnovne škole smo bili nerazdvojni – u nogometnoj ekipi smo bili zajedno, na kupanju u obližnjem jezeru smo bili zajedno, imali smo jednake interese i želje. Jednom riječju, kao dva brata blizanca.

Nisam to ni primijetio kada je on prvi puta dobio višu ocjenu od mene u školi. Ali se dogodilo da je on to češće dobivao nego ja. U početku sam se osjećao malo bezveze, ali sam to ipak prihvatio. Onda smo se zaljubili u istu djevojčicu. I ona je izabrala njega. Tada sam se naljutio na njega i prestali smo se družiti. Zasmetale su me i bolje njegove ocjene, i to što on ima ipak malo bolju odjeću od mene, bolje tenisice, bolje računalo, bolje igrice. Nisam ni znao da se to zove zavist. Ali me je obuzimalo i postajao sam jako ljut. Počeo sam ga zadirkivati, povremeno vrijeđati dok to nije postalo stalno. Ogovarao sam ga i govorio o njemu ružne stvari – čak sam i lagao o njemu. Pakostio sam mu.

On se udaljio od mene i počeo družiti s nekim drugim dječacima i djevojčicama, kasnije mladićima i djevojkama, a ja sam sebi pronašao društvo koje je o njima ružno govorilo. U tome društvu sam se osjećao jako dobro. Bili smo poznati po tome da ćemo se potući, da ćemo ružno govoriti, imali smo loše ocjene…

Već smo malo i poodrasli kada se mome bivšem prijatelju dogodila jedna pogreška – ni sam ne znam kako sam za to saznao – na poslu gdje je radio, njegovim propustom se dogodila nezgoda. Nije to bila neka velika nezgoda, ali mi je došla kao naručena. Sada sam mogao uživati u tome da ga javno ogovaram, javno prokazujem i govorim o njemu ružno. Bilo mi je tako dobro. Govorio sam da je to čovjek u kojega ne treba imati povjerenja jer će to povjerenje iznevjeriti. Kako je to čovjek kojemu ne treba dati odgovoran posao jer će ga upropastiti. Kako je to čovjek… A u isto vrijeme sam govorio kako sam ja bolji. Kako se to meni ne bi moglo dogoditi. Kako u mene treba imati povjerenja. Kako sam ja…

Vi sami nastavite priču. Nema završetka. Ali to je priča mnogih nas koji smo drugome gledali i najmanju sitnicu, najmanji propust, pogrešku. I pretvarali je u nešto veliko da bismo mi ispali bolji. Sve ono što smo mi u životu lošega napravili, u čemu smo mi iznevjerili nečije povjerenje i nečiju ljubav – to smo zaboravili. U svojim očima vidimo samo ono što je onaj drugi napravio. I ubijamo se izvaditi taj trun i pokazati ga svakome. A naše brvno? Njega smo zaboravili. Od truna u njegovom životu ne vidimo više sebe. Jer mi smo ipak bolji. Često smo bili u životu upravo takvi. Kada bismo prvo pregledali sebe i sebe očistili, izliječili, trun u životu svojega prijatelja ne bismo niti vidjeli.

Ova priča je ispričana u mnogim životima. Nemojmo se zavaravati da smo imuni od nje. Tražimo Božju snagu da se možemo tome licemjerju oduprijeti i očistiti same sebe.

vlč. Markan Kormanjoš

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: