27. NKG – SUBOTA – BIBLIJSKA MISAO DANA

XVII. TJEDAN KROZ GODINU – SUBOTA
27. NKG  – Svagdan

BIBLIJSKA MISAO DANA

BLAGO SLUŠATELJIMA I VRŠITELJIMA BOŽJE RIJEČI
Lk 11, 27-28

Dragi prijatelji, nekako mi današnje evanđelje u prvi mah evocira misao o Isusu koji nije želio biti slavljen od naroda, Isusu kojemu nije bilo bitno kako će se netko ophoditi s njim. Njemu je bilo najbitnije prenijeti poruku, riječ, Boga. Proklamacija Božje poruke bila je središte njegova poslanja prije mučeničke smrti. I zato nije čudna njegova današnja izjava o slušateljima i vršiteljima Božje riječi koji su još blaženiji od njegove majke Marije.

Nije to osporavanje Marije ili možda pokušaj umanjivanja njezina udjela u spasenju, već stavljanje naglaska i upiranje reflektora života na čovjeka kojem Isus govori, čovjeka koji i onda kao i danas stoji pred Njegovom riječi.

Drugi Vatikanski sabor unio je u Crkvu ponovni naglasak na Božju riječ. Svaki sakrament, molitva, blagoslovina trebala bi biti popraćena riječima Svetoga Pisma. U Crkvi se dogodio istinski procvat Evanđelja. No, ne smijemo se time zadovoljiti. Božju riječ bitno je meditirati i u zakutku svoje sobe, poput starih monaha koji su predlagali ‘ruminiranje’
riječi. Čestim razmišljanjem o njoj, njezinom značenju za nas danas ona će polagano iz naših glava prijeći i u naša srca. Poput rečenice koju izgovaramo svaki dan prije pričesti: ‘Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj. Nego samo reci riječ i ozdravit će duša moja.’

Može li nas učestalo ponavljanje ostaviti ravnodušnima? I zato, kao da nam taj isti Isus danas govori: Marija je učinila svoje, a na vama je slušati, čitati, meditirati evanđelje i pretočiti ga u svoj život.

Pripremio: vlč. Marko Kovač

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: