1510 – SV. TEREZIJA AVILSKA

Sv. Terezija Avilska, djevica i crkvena naučiteljica (1515 –  1582)

Naučiteljica Crkve i velika obnoviteljica Karmelskoga reda. Njena djela “Moj život”, “Put k savršenosti” i “Zamak duše” spadaju u sam vrh kršćanske duhovnosti

Kroz povijest Crkve bilo je puno žena velikih umnih sposobnosti koje su svojim životom i obnoviteljskim djelima mijenjale duh u Crkvi i društvu. Jedna od njih je sv. Terezija Avilska, naučiteljica Crkve i velika obnoviteljica Karmelskoga reda. Rodila se 28. ožujka 1551. godine u španjolskoj pokrajini Avili u obitelji koja je podigla 11-ero djece. Još kao djevojčica željela je što brže doći u nebo. Kada je čula da muslimani ubijaju kršćane zbog vjere, sa sedam godina pobjegla je s bratom od kuće u želji da i ona podnese mučeničku smrt za vjeru. Nakon smrti majke otac je djevojčicu žive naravi dao na odgoj sestrama augustinkama.

Terezija je u samostanu čitala pisma slavnog sv. Jeronima što ju je potaknulo da svoj život posveti Bogu. U karmelićanski samostan u Avili ušla je 1535. godine. Svoj je poziv shvatila vrlo ozbiljno i s velikom je upornošću nadvladavala bolest i teške duševne kušnje. Nastojala se je osloboditi vezanosti uz zemaljske želje i naći put duhovnog savršenstva. U svom mističnom životu imala je puno viđenja.

Napisala je brojne knjige u kojima je opisala stanja duše na putu sjedinjenja s Bogom. Njezina djela poput “Moj život”, “Put k savršenosti” i “Zamak duše” spadaju u sam vrh kršćanske mistike i duhovnosti. Nitko prije a ni poslije Terezije nije tako opširno i jasno prikazao područje mistike.

Zajedno da sv. Ivanom od Križa, Terezija je provela reformu karmelićanskog reda. Iako su stroža pravila izazvala suprotstavljanja i napade, papa je dekretom podupro Terezijino djelo. Obilazila je samostane po Španjolskoj, propovijedala i pisala pisma. Do smrti 1572. godine osnovala je 30 samostana. Kada je nakon 20 godina njezino tijelo bilo iskopano, još je bilo posve neoštećeno.

Terezija je svetom proglašena 1622. godine a papa Pavao VI. podigao ju je kao prvu ženu na čast crkvene naučiteljice. Bilo je to 1970. godine. Bosonoge karmelićanke su najstroži ženski red. Kada djevojka jednom uđe u samostan život provodi u molitvi, razmatranjima i tišini i nikada više ne izlazi iz njega. Karmelićanke je u Hrvatsku doveo blaženi kardinal Alojzije Stepinac s nakanom da se mole za hrvatsku domovinu i narod.

Strpljivost sve postizava.

Tko posjeduje Boga, tome ništa ne nedostaje;

Bog je jedini posve dostatan.

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: