28. NKG – PETAK – BIBLIJSKA MISAO DANA

XXVIII. TJEDAN KROZ GODINU – PETAK
28. NKG –
Sv. Terezija Avilska, djevica i crkvena naučiteljica, Spomendan

BIBLIJSKA MISAO DANA

ISTINA IZNAD SVEGA (Lk 12, 1-7)

Pavao se poziva na Abrahama, ne zato što bi ovaj bio osobito uspješan ili osobito svet. Abraham je uzor isključivo zbog svoje vjere. On bezuvjetno vjeruje Božjim obećanjima i daje se na put prepun napetosti i iskušenja. Ljudski gledano, taj je pothvat preuzetan. Dokaz njegove vjere je priznanje da se ničemu od sebe ne nada, nego se svemu nada od Boga te vjeruje da će Bog, unatoč što se čini da je to nemoguće, uistinu ispuniti sva svoja obećanja. Ta vjera – koja je “kao skok u hladnu vodu” – bila mu je “uračunata u pravednost”. Abraham je bio čovjek kao svi mi, čovjek koji je činio pogreške i koji si je na leđa natovario krivicu. Ono što je postao – pravednik – ne zahvaljuje svojoj zasluzi, nego povjerenju i vjeri u Boga koji ljubi i koji otvara budućnost. Abrahamov lik odvlači nam pogled od nas samih i upućuje ga na Božju milost koja nam je svima jednako potrebna.

Današnje evanđelje iz pera sv. Luke evanđelista vrlo slikovito izriče koliko se mnoštvo skupilo oko Isusa. Bilo ih je toliko da su jedni druge gazili. Isusu je po svom Duhu uvijek onaj koji sabire i okuplja u jedno stado u svoju Crkvu. Po završetku svog obraćanja pismoznancima i farizejima, Isus se danas okreće svojim učenicima i pozivajući da se čuvaju licemjerja, naviješta im da će i oni doživjeti velika suprotstavljanja i protivljenja u svom poslanju na ovoj zemlji, baš kao što su kroz čitavu povijest izabranog naroda doživljavali proroci, te da će i njih ubijati kao što su ubijali proroke.

Zapravo, ovim Isus poučava učenike kako je njihovo poslanje zapravo nastavak Njegovog – proročko. U tom smislu Isus poziva učenike koje naziva prijateljima da se ne boje onih koji ubijaju tijelo, nego naprotiv neka se boje onoga koji pošto ubije ima moć baciti u pakao. I na koncu kako je to mnogo puta Isus znao činiti, uzimajući sliku iz prirode tumači puno veće otajstvo, otajstvo Božje ljubavi prema čovjeku. Ako je Bogu dragocjen svaki vrapčić, to će reći svako stvorenje, koliko mu je više dragocjenija kruna svih stvorenja – čovjek?

Sestre i braćo, Riječ koja nam je danas naviještena podsjeća nas da smo po krštenju pozvani i poslani u svijetu nastaviti djelo koje je započeo Isus. No, jednako tako, sasvim konkretno, Isus nas podsjeća da nije učenik nad učiteljem. Da ako su Njega progonili, da će i nas, tj. da smo baš po krštenju pozvani na novi život u Kristu. Pa ipak, ponad svega, Isus nas poziva da se ne bojimo, jer ako smo s Njime suukopani u njegovu smrt, onda ćemo zasigurno s njime i suuskrsnuti na novi život.

Sveti Leon Veliki dovikuje nam: ‘Kršćanine, upoznaj svoje dostojanstvo. Upoznaj svoju čast, ali i svoju odgovornost u svijetu u kojem živiš. Odgovoran si da doneseš Boga u ovaj svijet, jer ako ti zakažeš, ako ne doneseš Svjetlo, odgovoran si za tamu koja zbog tvoga nemara vlada zemljom. Stoga, svjesni prevelikog blaga kojega smo u krštenju primili, neustrašivo pođimo na putove ovoga svijeta i donesimo čitavom svijetu i svakom čovjeku Radosnu vijest Evanđelja. Ne bojmo se protivština, ta Bog je s nama…’

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: