0911 – VEČERNJA MOLITVA – POSVETA LATERANSKE BAZILIKE

POSVETA LATERANSKE BAZILIKE
Blagdan

VEČERNJA MOLITVA

Molitva za ljubav – “Bože, ti si ljubav. Svaka je prava ljubav od tebe. Tvoj je Sin sve zapovijedi sažeo u zapovijed ljubavi prema tebi i bližnjemu. Mi ne znamo pravo ljubiti. Potrebna nam je snaga tvoje ljubavi. Zato izlij na nas Duha svoje ljubavi, da on u nama učini ono što za sami nismo sposobni, pa da po nama bude u svijetu bude više ljubavi. Pomozi nam da te ljubimo svim srcem i svom dušom, jer ćemo jedino tako moći nesebično voljeti i svakog čovjeka. Amen.”

Mnoge crkve sadrže neprocjenjivo kulturno bogatstvo. Posjećuju ih ne samo vjernici, nego i svi koje zanima kultura. Međutim, ne smijemo „pobrkati lončiće“. Ne smijemo zaboraviti živu Crkvu, ljude koji u Boga i u Krista vjeruju. Bogu ne trebaju sjajna zdanja, ali mu treba čovjekovo čisto i vjerno srce. Njemu se on veseli i u njemu želi boraviti. Na to nas podsjeća apostol Pavao: „Ne znate li: hram ste Božji, i Duh Božji prebiva u vama“ (1Kor 3,16). I dodaje ozbiljnu opomenu: „Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog. Jer hram je Božji svet, a to ste vi“ (r.17). Zločinac je tko ruši crkve ili bilo koju bogomolju u kojoj se vjernici Bogu mole, u kojemu Slava Gospodnja prebiva, kako nam reče prorok Ezekiel u prvom današnjem čitanju; veći je zločinac tko ubija čovjeka i razara duhovni hram u kojemu Bog stoluje.
Zato, braćo i sestre, dok danas slavimo blagdan posvete Lateranske bazilike, Papine katedrale, mi se sjećamo svoje povezanosti s Papom i s cijelom Crkvom. Podsjećamo se da Bog u svojoj dobroti dopušta da gradimo crkve u kojima ćemo se kao zajednica okupljati i Njega slaviti, ali nas podsjeća da je i od najsjajnijeg zdanja i najveličanstvenije katedrale svetiji nutarnji hram čovjeka pokraj nas radi kojega je i Bog došao na ovu zemlju. Isus nikada ne bi došao na ovaj svijet zbog bilo koje – ma kako sjajne – katedrale, ali jest došao zbog čovjeka: tebe, mene i svakoga. Amen.

(Ako ne stigneš moliti iz molitvenika, izmoli: Oče naš, Anđele čuvaru ili koju od dragih molitvi. Na početku i na kraju molitve se prekriži! Zahvali se Bogu za današnji dan.)

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: